category70 main
Bób z czosnkiem

2017-07-05 14:04:38 / Comments

Bób, bobik, bobeczek w wersji gotowanej znamy go chyba wszyscy (my, przynajmniej do tej pory, znaliśmy go tylko w takiej). W tym roku Trener Błaszczyk- ogromny bob lover-  postanowił się zbuntować i zrobić na przekór -jak to ma we krwi (nie wierzycie?  Zobaczcie nasze #wyzwanie #52poniedziałki- facebook 09 535x535 @body.hero2). Wziął bób i go usmażył, zblanszował- jak to Trener Błaszczyk profesjonalnie określił- dodał czosnek i sól i wyszło danie szybkie, proste i niebiańsko pyszne! 

P1014905

 

Składniki:

  • 500g świeżego bobu (zimą może być mrożony)
  • 12 ząbków czosnku
  • 3 łyżki masła 
  • natka szczypiorku
  • sól himalajska

Wskazówki

Czas: 30 minut.
Potrzebne sprzęty: patelnia, mały rondelek.
Porcje: 
dla 2 osób.

Sposób przygotowania

Bób myjemy na dużym sitku pod bieżącą, zimną wodą, pozostawiamy do odsączenia. 

Sześć ząbków czosnku rozgniatamy w łupinie. W małym rondelku roztapiamy dwie łyżki masła, rozgnieciony czosnek wrzucamy na rozgrzane masło. Blanszujemy do uzyskania złotego koloru. 

Resztę czosnku obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy dwie łyżki masła, wrzucamy posiekany czosnek, oprószamy solą i podsmażamy do lekkiego zbrązowienia. Na tę samą patelnię (do czosnku) wsypujemy bób, blanszujemy przez 5 minut na mocnym ogniu, przykrywamy, skręcamy ogień o połowę i pieczemy około 10-15 minut co jakiś czas mieszając, na końcu posypujemy solą, mieszamy i przekładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy zblanszowany w rondelku czosnek i wcinamy!

Voilà :)

Smacznego!

P1014906

P1014910

P1014911

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top