category70 main
Brownie z dyni

2016-10-31 11:17:56 / Comments

Takie połączenia uwielbiamy. Niby czekolada, niby słodkie, zaspokaja pragnienia, a jednak dynia, a jednak warzywo ;)

PA152680

Składniki

1/2 dużej dyni (ok 1kg)
4 jajka
4-5 łyżek miodu
4 łyżki cukru kokosowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
8 łyżek kakao
4-5 łyżek mąki kokosowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2- 1 łyżeczka soli himalajskiej

Wskazówki

Czas: 2,5h
Forma:
keksówka 
Temperatura: 
180 stopni

Sposób przygotowania

Dynię obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kiedy dynia jest już całkowicie miękka, odlewamy wodę i blendujemy ją na dyniowe puree. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy za pomocą ściereczki bawełnianej z pozostałego nadmiaru wody, tak aby puree nie było wodniste.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Puree z dyni wrzucamy do misy robota, dodajemy jajka, miód, ekstrakt z wanilii i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier kokosowy, kakao, sodę, sól i ponownie mieszamy. Na końcu zmniejszamy obroty miksera i po łyżce dodajemy mąkę kokosową. Mąka koksowa zagęszcza ciasto, dlatego dodajemy ją powoli. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Przelewamy nasze dyniowe brownie do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w tem 180 stopni prze ok. 55 minut.

Voilà :)
Smacznego!

PA152678

PA152686

PA152702

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top