category70 main
Cytrynowa babka wielkanocna (bez węglowodanów, bez laktozy)

2017-04-12 21:31:53 / Comments

Święta wielkanocne, nie mogłyby się odbyć bez „Babki". Babka wielkanocna idealna do kawy, posypana cukrem lub polana lukrem :D. Ach te smaki, połączenie mąki pszennej, cukru, masła, jajek, ale czy można inaczej? Pewnie, na ratunek przybywa super trenerka JoŁasia wraz z kosmicznym przepisem na babkę bez węglowodanów, glutenu (czytaj: cukrów) oto babka XXI wieku. W niezmienionym smaku pieszczącym podniebienie pozwalającym się delektować tym pysznym ciastem już jest, czeka na zrobienie :D.

 

P1014531

Składniki

6 jajek (od szczęśliwych kurek)
3 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki mąki łubinowej
2 łyżki babki jajowatej (łupiny)
10 łyżek oleju kokosowego (w postaci płynnej)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 łyżek erytrolu (zmielony na "cukier" puder)
1/2 puszki mleczka kokosowego (stała część)
woda z mleczka kokosowego z puszki
sok z 1/2 cytryny
skórka z całej cytryny
łyżeczka sody
szczypta soli himalajskiej

Wskazówki

Temperatura: 170 stopni.
Program w piekarniku: termoobieg + grzanie góra i dół.
Czas: 1h 10 minut.
Forma: okrągła do babki.
Ilość porcji: 8.

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni.

Olej kokosowy roztapiamy w kompieli wodnej do postaci płynnej, to samo robimy ze stałą częścią mleczka kokosowego.

Formę dokładnie smarujemy olejem kokosowym za pomocą pędzelka.

Cytrynę sparzamy gorącą wodą, ścieramy skórkę na tarce (małe oczka).

Oddzielamy żółtka od białek (białka wkładamy do lodówki), żółtka wrzucamy do misy robota, dodajemy ekstrakt z wanilii, szczyptę soli himalajskiej i ucieramy na gładką białą masę. Zmniejszamy obroty robota i powoli, łyżka po łyżce dodajemy 8 łyżek erytrolu (w formie cukru pudru). Kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy łyżka po łyżce olej kokosowy (w płynnej postaci), sok z cytryny, skórkę z cytryny, mleczko kokosowe oraz wodę z mleczka kokosowego. Ponownie, kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy łyżka po łyżce przesiane przez sito mąki, babkę jajowatą oraz sodę (dzięki temu nasza babka będzie puszysta). Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia. Misę robota dokładnie myjemy i przelewamy do niej schłodzone białka. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli 6 łyżek erytrolu. Kiedy uzyskamy ubitą na sztywno pianę, zmieniamy końcówkę robota na przeznaczoną do mieszania i powoli, łyżka po łyżce dodajemy przygotowaną wcześniej masę. Kiedy nasza masa będzie płynna i puszysta przelewamy ją do posmarowanej wcześniej olejem kokosowym formy na babę. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 50 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy babę do ostudzenie. Ostrożnie wyciągamy z formy, posypujemy cukrem pudrem z erytrolu.

Voilà :)

Smacznego!

P1014523

P1014560

P1014533

P1014546

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top