category70 main
Dyniowe love

2016-10-19 11:45:02 / Comments

W ostatnim czasie, w naszym domu królują warzywa pieczone w piekarniku. Gdy kupiliśmy pierwszą w tym sezonie dynię, nie było innej opcji, musieliśmy sprawdzić, jak smakuje w tym wydaniu. Wyszedł pomysł, który jest bardzo prosty, szybki i powala na kolana!  

PA152577

Składniki

1/2 dużej dyni (ok 1kg)
Ser kozi w formie twarożka
Oliwa z oliwek extra virgin
Garść sezamu
Sól himalajska
Świeżo mielony pieprz kolorowy
Przyprawa Caffe de Paris- CAYENNE

PA192893

Wskazówki

Temperatura: 200 stopni.
Czas:
40 minut.
Ilość porcji:
4

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy i kroimy na duże kwadraty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy pokrojoną dynię (tak, aby kawałki nie stykały się ze sobą), pomiędzy dynię rozsypujemy pestki wydrążone ze środka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut (do momentu aż dynia zmięknie). Wyciągamy, posypujemy solą himalajską, świeżo zmielonym pieprzem, sezamem i wkładamy ponownie do piekarnika na ok 5 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy z piekarnika po raz ostatni, oprószamy upieczoną dynię przyprawą Caffe de Paris, kozim serem i polewamy oliwą. 

Voilà :)

Smacznego!

PA152580

PA152585

PA152595

PA152614

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top