category70 main
Fit pączki jabłkowe (bez glutenu, bez laktozy)

2017-02-23 17:37:51 / Comments

 Oto nasz druga, zaraz po ekstremalnie czekoladowych pączkach białkowo-tłuszczowych propozycja na Fit pączasy. Ta wersja jest trochę lżejsza, z orzeźwiającą nutą jabłkową i delikatnym cynamonowym posmakiem. Oczywiście bez glutenu i bez laktozy! 

P1014037

Składniki

Pączki
4 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 szklanki oleju kokosowego (w postaci płynnej)
6 łyżek mąki jaglanej (+ 1-2 łyżki do obtoczenia jabłek)
8 łyżek erytrolu (zmielony na "cukier puder")
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (+1/2 łyżeczki do obtoczenia jabłek)
szczypta soli himalajskiej
2 małe jabłka

Posypka
2-3 łyżki erytrolu (zmielony na "cukier puder")
1 łyżeczka cynamonu

Wskazówki

Czas: 40 minut 
Temperatura: 180 stopni
Forma: na muffiny z dziurką.
Ilość sztuk: 18

Sposób przygotowania

Pączki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, formę smarujemy olejem kokosowym.

Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w plastry i wycinamy w środku dziurkę. Tak przygotowane krążki obtaczamy w mące jaglanej z cynamonem.

Olej kokosowy roztapiamy do postaci płynnej i pozostawiamy do ostudzenia.

Jajka wbijamy do misy robota i ubijamy na dużych obrotach, dodajemy sól i powoli, łyżka po łyżce erytrol. Następnie dodajemy miód, ocet jabłkowy i ostudzony olej kokosowy, cały czas ubijając. Jako następne składniki dodajemy mąkę jaglaną (łyżka po łyżce), sodę oczyszczoną i cynamon i miksujemy, aż składniki się połączą. Masa powinna mieć płynną konsystencję, podobną do ciasta naleśnikowego.

Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek: pierw uzupełniamy foremki do połowy ciastem, do każdej wkładamy jabłkowy krążek i ponownie uzupełniamy ciastem. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Posypka
Erytrolowy "cukier puder" mieszamy z cynamonem, gotowe pączki posypujemy przez drobne sitko.

Voilà :)

Smacznego!

P1014031

P1014044

P1014048

P1014057

P1014050

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top