category70 main
Frittata (śniadanie białkowo tłuszczowe)

2017-04-02 17:14:10 / Comments

Pierwszy naprawdę słoneczny weekend. Niedzielny, leniwy poranek. Bartek krząta się po kuchni, szukając pomysłu na rodzinne śniadanie. Otwiera lodówkę i mówi: Ola dziś na śniadanie zjemy frittatę. Na co nasz Fasol odpowiada: ja nie chcę jeść naszego tatę!!!

Frittata to nasze najnowsze odkrycie! Obdarzyliśmy ją miłością od pierwszego jedzenia! Jej przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, niż naszego standardowego śniadania, jednak na pewno będzie się ona pojawiać u nas choćby w weekendy. Jest świetnym rozwiązaniem na śniadanie białkowo tłuszczowe i dobrym pomysłem dla osób, które mają dość ciągłego jedzenia jajek na śniadanie. Jedząc frittatę według przepisu Bartka, miałam wrażenie, jakbym wcinała pizzę. 

Eliminacja węglowodanów z pierwszego posiłku daje organizmowi wiele dobrego:

✔️zmniejsza wyrzut insuliny;
✔️nie blokuje procesu spalania tkanki tłuszczowej;
✔️podnosi poziom dopaminy i acetylocholiny- neuroprzekaźników wpływających na skupienie i energię; 
✔️normuje poziom leptyny-hormonu sytości;
✔️zmniejsza łaknienie na słodkie na resztę dnia.

P1014308

 

Składniki:

  • 10 jajek rozmiar „M”
  • ser kozi 50g (starty na tarce)
  • garść ruccoli
  • 3 pomidory (my wybraliśmy śliwkowe)
  • cała czerwoniutka papryka
  • 2 cebule szarlotki
  • natka koperku
  • pół garści kiełków słonecznika (dowolne)
  • pół garści kiełków fasoli (dowolne)
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, dodatkowo bazylia, oregano

Wskazówki

Czas: 45 minut.
Temperatura: 200 stopni.
Program: termoobieg + grzanie góra i dół.
Porcje: 
dla 3-4 osób.


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Jajka oddzielamy od skorupek, ubijmy z solą (robot kuchenny lub trzepaczka, lub można zamówić trenera JoŁasie z liną na pewno dobrze utrzepie: zobacz :D). Paprykę i pomidora kroimy na kawałki, cebule i koperek siekamy cieniutko. Łączymy wszystkie składniki w misce z utrzepanymi jajkami, dodajemy przyprawy oraz starty na tarce ser. Całość wlewamy do blaszki lub na patelnie z metalową rączką i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pozostawiamy aż jaja się zetną.

Voilà :)

Smacznego!

P1014308

P1014310

P1014313

P1014322

P1014330

P1014338

 

 

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top