category70 main
Golonka

2016-12-05 07:33:55 / Comments

 Ostatnie dwa wpisy były w słodkim klimacie. Podpowiadaliśmy, jakie słodycze wybrać, kiedy taka potrzeba jest silniejsza od naszej silnej woli. Dziś chcielibyśmy się z Wami podzielić naszą żywieniową profilaktyką w tej kwestii. Czyli co robić, aby takich momentów, kiedy mamy ogromną ochotę na coś słodkiego było mniej. 

W naszym klimacie jedna część roku znacznie różni się od drugiej. Zmiana pogody, spadek temperatury to wszystko ma wpływ na funkcjonowanie i potrzeby naszego organizmu. Kiedy robi się zimno to naturalne, że nasz organizm potrzebuje więcej energii, więcej energii zużywa. Ważne, abyśmy w tym okresie spożywali produkty gęste odżywczo- wysoko energetyczne, ale również bogate w witaminy i minerały lub pomagające się makro i mikro elementom wchłaniać. Golonka jest mięsem tłustym, dużo osób dbających o linię lub o zdrowe odżywianie, unika tłuszczu w swojej diecie, myśląc, że jest on odpowiedzialny za ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Nic bardziej mylnego, ilość tłuszczyku pod skórą w naszych ciałach uzależniona jest od ilości spożywanych cukrów i węglowodanów. Zwiększenie ilości tłuszczu w diecie, szczególnie w okresie jesienno- zimowym może pomóc kontrolować nam ilość zjadanych węgli, oraz zmniejszyć ochotę na słodkie przekąski.

golonka 2

Składniki

1 średnia golonka (ok. 1 i 1/2 kg)
2-3 marchewki
1 seler
2-3 pietruszki
1 pora
8 ząbków czosnku
pieprz kolorowy świeżo mielony
czosnek niedźwiedzi
sól himalajska
rozmaryn
4 liście laurowe
ziele angielskie
4 łyżki oliwy z oliwek

Wskazówki

Czas: 48h marynowanie + 10h proces pieczenia
Temperatura: 200 stopni
Forma: żeliwny garnek/brytfanna/naczynie żaroodporne z pokrywką

Sposób przygotowania

Przygotowujemy marynatę: pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn wkładamy do moździerza i ucieramy na jednolitą przyprawę. Czosnek obieramy ze skóry i wyciskamy/ścieramy na tarce (drobne oczka). W małej miseczce dokładnie mieszamy czosnek, przygotowaną mieszankę przypraw, oliwę z oliwek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie golonkę i odstawiamy w szklanym naczyniu do lodówki na 48h. Dzięki temu mięso będzie kruche, a taki zestaw przypraw nada mu wyjątkowego lekko winnego smaku.

Naszą zamarynowaną golonkę wyciągamy z lodówki na ok. 6h przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Dzięki temu mięso jest soczyste w środku. 

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na drobne części. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Na dno garnka (naczynia, w którym będziemy piec) nalewamy odrobinę wody. Golonkę wraz z całą marynatą układamy na środku garnka, po bokach układamy przygotowane warzywa. Garnek (naczynie) przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy naszą golonkę ok. 4h (w zależności od jej wielkości), dobrze jest sprawdzać co jakiś czas czy mięso się nie pali. Na ostatnie 30-40 minut pieczenia ściągamy pokrywkę, aby wierzch golonki się przyrumienił i zrobił chrupiący.

Voilà :)

Smacznego!

golonka 9

 golonka 7

golonka 5

golonka 8

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top