category70 main
Jabłecznik mocno cynamonowy na kruchym cieście z kruszonką (bez glutenu, bez cukru)

2016-09-23 13:44:27 / Comments

 Po bardzo pięknym i łaskawym wrześniu zawitała do nas prawdziwie jesienna pogoda. Szare, krótkie dni, strugi deszczu i kałuże. Brzmi mało przyjemnie? Wszystko zależy jednak od punktu widzenia. Szare i krótkie dni to domowe i długie wieczory, które można wykorzystać na upieczenie czegoś, co rozgrzeje nas w deszczowy dzień. Według mnie to zadanie dla jabłecznika z dużą ilością cynamonu.  

  Jak jabłecznik, to najlepiej taki, w którym jabłek jest dużo, bardzo dużo, a jesień to dobry sezon na wykorzystanie tych owoców. Jabłkowo-cynomonowe nadzienie otuliłam kruchym ciastem z mąki jaglanej i kołderką z bezy.

P8141794

Składniki

Kruche ciasto

300gr kaszy jaglanej (mąki z kaszy jaglanej)
1/2 szklanki erytrolu
4 łyżki miodu
2 jajka
200gr masła
szczypta soli himalajskiej
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie jabłkowe

2 kg jabłek (winnych)
3-4 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki miodu
1/4 szklanki erytrolu
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka masła klarowanego

Beza

5 białek
1/4 szklanki erytrolu
szczypta soli himalajskiej

Wskazówki

Czas: ok 1 i 1/2 h
Temperatura: 180 stopni
Forma: prostokątna (wymiary 30-18-6 cm)

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Kruche ciasto

Kasze jaglaną prażymy na patelni (pozwoli to pozbyć się gorzkiego posmaku) i bardzo dokładnie mielimy na mąkę. Tak przygotowaną mąkę przesiewamy przez gęste sitko (najlepiej zrobić to dwa razy, aby pozbyć się wszystkich grudek). Erytrol mielimy na cukier puder (aby nic nie rzęziło pod zębami). Masło w temperaturze pokojowej kroimy na małe kostki. Wszystkie składniki wrzucamy do misy robota i końcówką przeznaczoną do mieszania łączymy do uzyskania zwartej masy. W takiej postaci wyciągamy ciasto na blat i kończymy ugniatać rękami dla pewności, że wszystkie składniki się dobrze połączyły. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut- jest to część, z której zrobimy kruszonkę. Pozostałą część ciasta rozkładamy na przygotowanej do pieczenia formie.

Nadzienie jabłkowe

Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku roztapiamy masło i wrzucamy starte jabłka, prażymy na małym ogniu przez około 20 minut, co chwile mieszając. Dodajemy cynamon, miód i erytrol i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 20 minut. Odsączamy sok, który puściły jabłka podczas prażenia, dodajemy mąkę kokosową i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia (w tym czasie przygotowujemy bezę).

Beza

Oddzielamy białka od żółtek i chowamy na chwilę do lodówki. Erytrol mielimy na cukier. Schłodzone białka wrzucamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę powoli dodając erytrol.

Na wyłożoną ciastem formę wykładamy masę jabłkową,  posypujemy cynamonem. Jabłka przykrywamy pianą białkową i posypujemy cynamonem. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki schłodzoną część ciasta. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 45 minut. Do momentu, aż kruszonka nie nabierze pięknego, złotego koloru.

Voilà :)
Smacznego!

P8141780

P8151842

P8151836

P8151888

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top