category70 main
Jabłka pieczone z figami

2016-11-02 15:29:52 / Comments

Ostatnio to jest nasza ulubione kolacja. Danie jest bardzo proste. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jest pyszne, nasza Fasola uwielbia ciepłe jabłuszka. Po pieczeniu w całym domu jeszcze długo unosi się przyjemny cynamonowo- korzenny zapach. W jesienny wieczór idealnie. 

PA152632

Składniki

2 duże jabłka
1 świeża figa
2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli himalajskiej

Wskazówki

Czas: 25 minut
Temperatura: 200 stopni
Ilość porcji: 2

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. 

Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda. Figę kroimy na ćwiartki i wydrążamy miąższ. Tak przygotowany miąższ z figi wkładamy w puste gniazda jabłek. Posypujemy przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy jabłka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. 

Upieczone jabłka polewamy miodem. 

Voilà :)

Smacznego!

PA152619

PA152636

PA152651

PA152660

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top