category70 main
Jaja z nadzieniem czosnkowym

2016-11-09 16:23:25 / Comments

Ile można jeść jajka na śniadanie? To pytanie słyszymy najczęściej od naszych podopiecznych. Można, można. Bo pomysłów na jajka, jest więcej niż na kanapki ;). Dziś pierwszy z nich. Jajka z nadzieniem czosnkowym. Idealny pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Takie śniadanie eliminuje gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, kiedy nie dostarczamy węglowodanów, organizm nie musi uwalniać insuliny. Jest to dobre rozwiązanie dla osób cierpiących na cukrzycę lub insulinooporność bądź dla osób, które potrzebują być skupione w pierwszej części dnia, ponieważ brak węglowodanów oznacza brak skoków energii. Połączenie białek i tłuszczy na śniadanie gwarantuje nam również dłuższe uczucie sytości. Śniadanie białkowo-tłuszczowe jest fajnym rozwiązaniem dla osób chcących schudnąć.

PA022338

Składniki

5 jajek od szczęśliwych kurek
2 ząbki polskiego czosnku
5-6 suszonych pomidorów w oliwie
garść czarnych oliwek
sól himalajska
pieprz kolorowy, świeżo mielony
2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
1 łyżeczka octu balsamicznego

Wskazówki

Czas: 20 minut.
Ilość porcji: 2-3

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie wyciskamy czosnek oraz kroimy suszone pomidory na cienkie plastry (w tej formie składniki te, będzie łatwiej zblędować). Gdy jajka są gotowe, obieramy je, kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera, dodajemy żółtka i blendujamy na gładką masę. Tak przygotowaną pastą nadziewamy jajka. Całość oprószamy solą i pieprzem.

Voilà :)

Smacznego!

PA022342

PA022352

PA022353

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top