category70 main
Jajka z nadzieniem orzechowo oliwkowym

2017-02-04 07:56:17 / Comments

 Nasze śniadania to w 99% jajka. Testowaliśmy różne sposoby odżywiania i łączenia elementów pożywienia w jednym posiłku i zdecydowanie z Bartkiem najlepiej czujemy się jedząc śniadania białkowo-tłuszczowe (więcej na temat śniadania b-t i jeszcze jeden sposób na jajka tutaj). Oto jeszcze jeden nasz sposób na jaja- idealny na weekendowe poranki.

PA022368

Składniki

5 jajek od szczęśliwych kurek
2 garści orzechów włoskich
2 garści zielonych oliwek
3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
łyżeczka octu jabłkowego
łyżka czerwonej cebuli (bardzo drobno posiekanej)
szczypta zielonego pieprzu (świeżo mielonego) 
szczypta soli himalajskiej
świeży koper

Wskazówki

Czas: 20 minut.
Ilość porcji: 2-3

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie kroimy bardzo drobno cebulę oraz  możemy pokruszyć orzechy włoskie (w tej formie, będzie je łatwiej zblędować). Gdy jajka są gotowe, obieramy je, kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Do kielicha blendera wkładamy żółtka, oliwki, orzechy włoskie, oliwę oraz ocet i blendujamy na gładką masę. Do tak przygotowanej pasty dodajemy posiekaną cebulę, dokładnie mieszamy i nadziewamy jajka. Całość oprószamy solą i pieprzem i dekorujemy koperkiem.

Voilà :)

Smacznego!

PA022364

PA022367

PA022383

PA022393

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top