category70 main
Kruche ciastki bez węglowodanów

2017-01-30 12:19:23 / Comments

Długo szukaliśmy patentu na kruche ciasteczka, takie maślane, rozpływające się w ustach... Jednak przy mojej insulinooporności połączenie dużej ilości tłuszczu z dość dużą ilością węglowodanów w jednym posiłku nie wróży dobrego samopoczucia (metodą prób i błędów doszłam do tego, że najlepiej się czuję, jedząc w ciągu dnia  posiłki białkowo-tłuszczowe + warzywa, a na wieczór węglowodany). 
Kiedy Bartłomiej podczas jednego z zakupowych polowań przyniósł do domu mąkę łubinową składającą się w dużej mierze z białka i błonnika, wiedziałam, że to może być to, czego szukamy do wypieku kruchych ciastków. Spróbowaliśmy, ciastki wyszły pyszne i  od czasu do czasu mogę cieszyć się ich maślanym smakiem również i ja. 

ciastki2

Składniki

300 gr masła (w temperaturze pokojowej)
100 gr oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej)
1 jajko
4 żółtka
8 łyżek erytrolu (zmielony na "cukier" puder)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
80 gr mąki kokosowej
80 gr mąki łubinowej
szczypta soli himalajskiej

Wskazówki

Czas: 25 minut
Temperatura: 150-200 stopni
Forma: płaska blaszka

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Masło kroimy na małe kawałki i wkładamy do misy robota, dodajemy olej kokosowy, zmielony na "cukier" puder erytrol, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli himalajskiej. Łączymy składniki  końcówką przeznaczoną do mieszania (do wyrobu kruchego ciasta), zaczynając od małych obrotów i zwiększając, w miarę jak składniki będą tworzyć gęstą masę. Następnie (przy małych obrotach) dodajemy jajko i żółtka i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu łyżka po łyżce dodajemy mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję zwartą, ale pulchną i lepką. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękami formujemy z ciasta małe kuleczki i układamy na blaszce zostawiając trochę przestrzeni pomiędzy nimi. Kiedy wszystkie kuleczki są już gotowe, wilgotnym widelcem ugniatamy każdą z nich (dzięki temu na ciastkach pojawi się delikatny wzór).

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut, w połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Kiedy ciastka się zarumienią, a dom wypełni pięknym maślanym zapachem ciastki są gotowe.

Zaraz po upieczeniu nasze ciastka mogą być miękkie, nabierają kruchości po ostygnięciu.

Voilà :)

Smacznego!

ciastki9

ciastki6

ciastki1

coiastki12

ciastki7

 

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top