category70 main
Lody czekoladowe z piegami

2016-05-31 10:10:30 / Comments

Połowa lutego, a my już czujemy wiosnę! Dni są coraz dłuższe, coraz więcej słońca, a od walentynek jakoś tak love is in the air! Właśnie w walentynki oficjalnie rozpoczęliśmy sezon na lody. Bo co  lepszego można przygotować na romantyczny wieczór? ;)

P5301364

 

Składniki

Lody
4 dojrzałe banany
2 łyżeczki karobu/kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
1/4 szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)

Piegi
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki karobu/kakao
1 łyżeczka erytrolu (lub inny słód)
szczypta soli

Wskazówki

Czas: ok 1h (+czas na zamrożenie bananów)
Ilość porcji:
2

 Sposób przygotowania

Piegi
Wszystkie składniki wrzucamy do młynka/blendera i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania płynnej czekoladowej masy. Na desce rozkładamy papier do pieczenia. Małą łyżeczkę moczymy w naszej płynnej czekoladzie, następnie robimy malutkie piegi na papierze do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika na około godzinkę.

Lody
Banany obieramy ze skóry, kroimy na cienkie plastry, pakujemy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Zamrożone banany wyciągamy na kilka minut przed rozpoczęciem lodowej produkcji.

Do kielicha blendera wrzucamy zamrożone banany, karob/kakao, sok z cytryny, sól i blendujemy. Gdyby sprzęt miał problem ze zblendowaniem składników na gładką masę dolewamy powoli mleko kokosowe.

Wykładamy lody na miseczki, posypujemy czekoladowymi piegami i gotowe.

Pyszne, zdrowe, bezcukrowe lody do beztroskiego jedzenia.

 Voilà :)

Smacznego!

P5301367 

P5301366

P5301365

P5301378 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top