

2017-06-19 20:55:20 / Comments
Kto nie lubi włoskich smaków? Pizza, makarony, pyszne sosy...hmmm aż ślinka cieknie. Po takim posiłku idealna jest siesta, ponieważ często czujemy się ociężali, senni i bez energii. Jest to naturalna reakcja organizmu na posiłek złożony z prostych węglowodanów, nie zawsze dobrych tłuszczy i białek. Co zrobić, aby cieszyć się walorami włoskiej kuchni z zachowaniem dobrego samopoczucia, siły i mocy przez cały dzień? Bartek, kucharz ekipy Body Hero lubi eksperymentować w kuchni i zmieniać tradycyjne dania na ich lekkie i zdrowe fit wersje. Dziś ma dla Was przepis na pyszne spaghetti w którym makaron zrobiony jest z cukinii.
Składniki
Baza („makaron” sos i mięso)
- 2 cukinie
- 2 garście ruccoli
- 3 garście świeżego szpinaku
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 szklanki pomidorów koktajlowych
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 300g polędwiczek z kurczaka/piersi z kurczaka
- kiełki słonecznika
- sól himalajska
- pieprz
Czarne pesto
- szklanka czarnych oliwek/mały słoik czarnych oliwek
- 4 plasterki koziego sera
- garść nerkowców
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- sól himalajska
- pieprz
Wskazówki
Czas: 45 minut.
Potrzebne sprzęty: patelnia, blender.
Porcje: dla 2 osób.
Sposób przygotowania
Czarne pesto
Do kielicha blendera wrzucamy: odsączone oliwki, ser kozi, orzechy nerkowca. Włączamy blender na małe obroty i powoli dolewamy oliwę z oliwek (taką ilość aby składniki połączyły się tworząc gładką masę) dodajemy pieprz i sól do smaku.
Makaron spaghetti z cukinii
Warzywa dokładnie myjemy, od cukinii odcinamy końcówki i przerabiamy na długi makaron (użyliśmy do tego temperówki do warzyw Best). Długie nitki cukinii układamy na dwóch talerzach, na wierzch rozrzucamy (umyte i odsączone) rukolę i szpinak, .
Sos
Patelnie rozgrzewamy na małym ogniu, roztapiamy łyżkę masła klarowanego. Czosnek obieramy i rozgniatamy, wrzucamy na rozgrzane masło, chwilę podsmażamy. Pomidory koktajlowe kroimy na pól i dorzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie blanszujemy (do momentu, aż puszczą sok).
Mięso
Kurczaka kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce masła klarowanego. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy łyżkę wcześniej przygotowanego pesto i dokładnie mieszamy.
Na wcześniej przygotowane talerze z makaronem z cukinii wykładamy lekki sos pomidorowo czosnkowy, kawałki kurczaka oraz czarne pesto.
Voilà :)
Smacznego!