category70 main
Makaron spaghetti z cukinii z kurczakiem i czarnym pesto

2017-06-19 20:55:20 / Comments

 Kto nie lubi włoskich smaków? Pizza, makarony, pyszne sosy...hmmm aż ślinka cieknie. Po takim posiłku idealna jest siesta, ponieważ często czujemy się ociężali, senni i bez energii. Jest to naturalna reakcja organizmu na posiłek złożony z prostych węglowodanów, nie zawsze dobrych tłuszczy i białek. Co zrobić, aby cieszyć się walorami włoskiej kuchni z zachowaniem dobrego samopoczucia, siły i mocy przez cały dzień? Bartek, kucharz ekipy Body Hero lubi eksperymentować w kuchni i zmieniać tradycyjne dania na ich lekkie i zdrowe fit wersje. Dziś ma dla Was przepis na pyszne spaghetti w którym makaron zrobiony jest z cukinii.  

 P1014883

Składniki

Baza („makaron” sos i mięso)

  • 2 cukinie
  • 2 garście ruccoli
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 300g polędwiczek z kurczaka/piersi z kurczaka
  • kiełki słonecznika
  • sól himalajska
  • pieprz

Czarne pesto

  • szklanka czarnych oliwek/mały słoik czarnych oliwek
  • 4 plasterki koziego sera
  • garść nerkowców
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sól himalajska
  • pieprz 

Wskazówki

Czas: 45 minut.
Potrzebne sprzęty: patelnia, blender.
Porcje: 
dla 2 osób.

Sposób przygotowania

 Czarne pesto

Do kielicha blendera wrzucamy: odsączone oliwki, ser kozi, orzechy nerkowca. Włączamy blender na małe obroty i powoli dolewamy oliwę z oliwek (taką ilość aby składniki połączyły się tworząc gładką masę) dodajemy pieprz i sól do smaku.

Makaron spaghetti z cukinii
Warzywa dokładnie myjemy, od cukinii odcinamy końcówki i przerabiamy na długi makaron (użyliśmy do tego temperówki do warzyw Best). Długie nitki cukinii układamy na dwóch talerzach, na wierzch rozrzucamy (umyte i odsączone) rukolę i szpinak, .

Sos
Patelnie rozgrzewamy na małym ogniu, roztapiamy łyżkę masła klarowanego. Czosnek obieramy i rozgniatamy, wrzucamy na rozgrzane masło, chwilę podsmażamy. Pomidory koktajlowe kroimy na pól i dorzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie blanszujemy (do momentu, aż puszczą sok).

Mięso
Kurczaka kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce masła klarowanego. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy łyżkę wcześniej przygotowanego pesto i dokładnie mieszamy. 

Na wcześniej przygotowane talerze z makaronem z cukinii wykładamy lekki sos pomidorowo czosnkowy, kawałki kurczaka oraz czarne pesto.

Voilà :)

Smacznego!

P1014892

P1014889

P1014887

P1014898

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top