category70 main
Pączki ekstremalnie czekoladowe (bez węglowodanów)

2017-02-22 17:05:48 / Comments

  Pączki, pączusie, pączasy, donuts- królowie tłustego czwartku. Czy w ten dzień, żyjąc fit, dajecie się skusić na jednego (lub więcej ;)? Wiadomo, jeden pączek to nie grzech, a i potem ma się szczęście przez cały rok :D Chyba, że tak jak ja, ma się insulinooporność i nawet jeden taki smakołyk potrafi podpompować mnie do rozmiarów Shreka. Ja mam jednak to szczęście w nieszczęściu, że pączków nie lubię :D i tłusty czwartek nie robi na mnie wrażenia. Inaczej sprawa wygląda z Bartkiem. On pączki uwielbia, wręcz kocha i właśnie na ten temat mieliśmy ostatnio małą, delikatną wymianę zdań ;) Był oburzony tym, że nie dość, że nie pozwalam mu jeść zwykłych, tradycyjnych pączków to jeszcze chcę w tym poście napisać, że MY nie lubimy pączków. 

Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, w naszym przypadku podział w kuchni jest następujący: Bartek tworzy konkret, a ja jestem łakomczuszkiem i zajmuje się słodkościami. Dlatego w poszukiwaniu inspiracji przejrzałam pinteresta, zajrzałam do naszej hobiciej spiżarni i stworzyłam pączki ekstremalnie czekoladowe bez węglowodanów!

 

P1014025 

 Składniki

Pączki
8 łyżek mąki kokosowej
8 łyżek mąki łubinowej
10-12 łyżek erytrolu (zmielony na "cukier puder")
6 łyżek kakao
1/2 łyżeczki soli himalajskie
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
7 jajek
1/2 szklanki oleju kokosowego (konsystencja płynna)
4-6 łyżek wody
4-6 łyżek mleka kokosowego

Polewa czekoladowa
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego (dowolne, bez cukru i dodatku olejów palmowych)
3-4 łyżki kakao
4 łyżki  erytrolu (zmielony na "cukier puder")

Wskazówki

Czas: 40 minut (+ 10/15 na ostygnięcie przed nałożeniem polewy)
Temperatura: 180 stopni
Forma: na muffiny z dziurką.
Ilość sztuk: 18

Sposób przygotowania

Pączki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę smarujemy olejem kokosowym.

Olej kokosowy roztapiamy do płynnej postaci i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie suche składniki (obie mąki; erytrol- ilość zależy od tego, jak słodkie pączki chcecie; kakao; sól i sodę) wkładamy do misy robota i dokładnie mieszamy (najlepiej użyć końcówki do wyrabiania kruchego ciasta). Następnie na małych obrotach wbijamy jajka, ekstrakt z wanilii, roztopiony, schłodzony olej kokosowy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Masa będzie miała gęstą konsystencję. Powoli na małych obrotach dodajemy wodę oraz mleko kokosowe, łyżka po łyżce (najlepiej naprzemiennie), do uzyskania masy zwartej, ale delikatnie płynnej.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Wyciągamy z blachy i pozostawiamy do ostudzenia.

Polewa czekoladowa 
Olej kokosowy i masło orzechowe roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kakao oraz erytrol, dokładnie mieszamy.

Nakładamy na nasze ostudzone pączki.

Voilà :)

Smacznego!

P1013992

P1013982

P1013987

P1014019

P1014005

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top