category70 main
Pasta z zielonego groszku

2017-06-18 09:43:00 / Comments

 Wiosna i lato jak my kochamy ten czas!!! Ilość dostępnych, świeżych, młodych warzyw dojrzewających w promieniach słońca sprawia, iż mimo że, nie jesteśmy wegetarianami, nasze menu w tym okresie jest bardzo roślinne. Kiedy jest ciepło, organizm intuicyjnie sam domaga się posiłków lekkich, ale bogatych odżywczo (warzywa w tej kategorii królują!). 

Razem z Bartkiem jesteśmy osobami aktywnymi fizycznie, dlatego w diecie bazującej na warzywkach nie może zabraknąć źródeł białka, dostarczających niezbędnych ciału aminokwasów. Aminokwasy dzielimy na dwie grupy endogenne i egzogenne. Pierwsza grupa to aminokwasy, które organizm potrafi wytworzyć sobie sam, druga natomiast musi być uzupełniana wraz z pożywieniem. 

Chcielibyśmy podzielić się z Wami kilkoma przepisami na pyszne roślinne źródła białka, które o tej porze roku czesto pojawiaja się na naszych talerzach. 

Jako pierwszy przedstawiamy Wam zielony groszek. Jest pyszny, ma piękny zielony kolor, do tego jest bogaty w witaminy (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerały (wapń, fosfor, żelazo, sód, potas) uzupełnianie których zapewnia nam dobre samopoczucie. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, dostarcza 8 z 10 niezbędnych aminokwasów egzogennych i to wszystko przy małym ładunku energetycznym- co sprawia, że jest to produkt gęsty odżywczo. 

W formie pasty może być świetny jak dip do surowych warzyw, sałatek lub jako "smarowidło" do kanapek.

 P1014617

 

Składniki:

  • 300gr zielonego groszku (świeży bądź mrożony)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz
  • sól himalajska
  • papryka chili
  • natka świeżego kopru

Wskazówki

Czas: 25 minut.
Potrzebne sprzęty: patelnia, blender.
Porcje: 
dla 3-4 osób.

Sposób przygotowania

Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu, roztapiamy na niej masło klarowane, dodajemy groszek i blanszujemy, aż nie zmięknie. Dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz paprykę chili (wszystko wedle uznania) i mieszamy na wolny ogniu przez 3-4 minuty. Całość przekładamy do kielicha blendera, dodajemy koper oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. 

Przekładamy do miseczki, dekorujemy na wierzchu koperkiem. Idealny dip do warzyw lub pasta do kanapek gotowy.

Voilà :)

Smacznego!

P1014620

P1014622

P1014626

 

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top