category70 main
Pieczarki nadziewane boczkiem

2016-11-14 09:54:32 / Comments

 Wjechały pieczary!  Pieczarki nadziewane boczkiem to danie idealnie białkowo-tłuszczowe. Jeżeli tak jak my włączacie węglowodany do swojego jadłospisu dopiero wieczorem, jest to świetny i szybki pomysł na obiad. Taka gospodarka makroskładników w diecie pozwala nam jeść rzadziej, ponieważ połączenie białek i tłuszczy daje uczucie sytości na dłużej. Przy intensywnym dniu pracy jedzenie co 3h jest czasami kłopotliwe. Brak węglowodanów w ciągu dnia pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, nie ma spadku mocy i koncentracji po posiłku. Co najważniejsze dzięki takiemu rozplanowaniu posiłków czujemy, że mamy większy luz żywieniowy odżywiając się zdrowo. Nie musimy dokładnie ważyć naszych posiłków (oczywiście ważne jest, aby się nie objadać) i jesteśmy przewlekle szczupli. 

PA152510

Składniki

3 duże pieczarki
200 gr surowego boczku
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 mała cebula
mały kawałek sera koziego/owczego z mleka niepasteryzowanego
sól himalajska
pieprz świeżo mielony
przyprawa Caffe de Paris- CAYENNE

PA192893

Wytyczne

Czas: 45 minut
Temperatura: 200 stopni
Ilość porcji: 1 duża (2 małe ;)

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, z pieczarek wyrywamy "nóżki". Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Cebulę szatkujemy w bardzo drobną kostkę, czerwoną paprykę w drobną kostkę, zieloną paprykę kroimy w cienkie plastry, ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Nadziewamy pieczarki: boczek, cebula, czerwona papryka, zielona papryka, wierzch posypujemy przyprawą Caffe de Paris- CAYENNE. Tak przygotowane pieczarki układamy na kratce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 20 minut. Dobrze jest pod spodem ułożyć blachę z papierem do pieczenia, aby sok wyciekający z pieczarek nie kapał na piekarnik. 

Po 20 minutach wyciągamy pieczarki, wylewamy wodę, która się w nich zebrała, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok 5 minut.

Do pieczarek możemy również nałożyć farsz z zapiekanek na cukinii.

Voilà :)

Smacznego!

PA152543

PA152548

PA152557

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top