category70 main
Pizza by Trener Błaszczyk (bez glutenu)

2017-03-12 15:12:16 / Comments

 

Body Hero czasami lubi grzeszyć, ale tylko na pełnowartościowych produktach. Zrobić ciasto na pizzę bez podstawowego jej składnika, czyli bez glutenu to nie lada wyzwanie. Jednak determinacja Trenera Błaszczyka w tej dziedzinie przyniosła nam recepturę na ciasto idealne. Przed Wami pyszna, zdrowa pizza bezglutenowa. Po takim Fit Fast Foodzie nie urośnie Wam "glutenowy brzuszek".

P1014160

Składniki

Ciasto
2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki łubinowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 kostki drożdży
1/2 łyżeczki soli
8 łyżek oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki wody (lekko gazowanej)

Dodatki
100gr szynki parmeńskiej
2 garści rukoli
3-4 garści zielonych oliwek
200gr sera owczego/koziego 

Sos na pizze
1/2 szklanki sosu pomidorowego (bez cukru)
2 ząbki czosnku
szczypta bazylii
szczypta oregano
szczypta soli himalajskiej

Wskazówki

Czas: ok 3h
Temperatura: 200 stopni.
Program w piekarniku: termoobieg grzałka góra i dół.
Forma: prostokątna (wymiary 33-22-6 cm)
Porcje: 4

Sposób przygotowania

Ciasto
Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy połowę porcji soli, mieszamy i pozostawiamy do rozpuszczenia. Do misy robota wkładamy wszystkie mąki, oliwę z oliwek i zaczynamy powoli mieszać (końcówka robota do kruchego ciasta), następnie dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Gdy składniki się połączą, powoli dolewamy wodę (konsystencja ciasta powinna być półpłynna). Dodajemy sól do smaku. Przygotowane ciasto przykrywamy wilgotną bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 i 1/2h.

Dodatki
Szynkę parmeńską rozszarpujemy (jak Reksio boczek) na małe części, rukolę dokładnie myjemy i pozostawiamy do odsączenia, ser ścieramy na tarce, na grubych oczkach, oliwki odsączamy z zalewy.

Sos
Czosnek obieramy ze skóry i ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Do sosu pomidorowego dodajemy starty czosnek, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

Pizza
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.


Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Na tak przygotowaną blachę wykładamy nasze wyrośnięte ciasto i dokładnie rozprowadzamy rękami po całości. Tak przygotowany spód pizzy wkładamy (aby "wyschło") do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 45 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione, chrupiące.

Tak "wysuszone" ciasto smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie równomiernie rozkładamy szynkę, rukolę, posypujemy serem i rozrzucamy oliwki. Wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (aby roztopił się ser).

Składniki zależą od Waszych upodobań :)

Voilà :)

Smacznego!

Najlepsze produkty na pizzę znajdziecie w firmie sapori.

P1014164

P1014163

 

P1014169

P1014172

P1014171

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top