category70 main
Praliny czekoladowe

2016-07-05 11:39:43 / Comments

Czekolada, moja miłość ;)

Dużo osób zadaje mi pytanie: Asia, jak dajesz sobie radę bez czekolady? Hmmm... nie daję ;) Wiem również, że jedzenie tradycyjnej, kupnej, przepełnionej cukrem i tłuszczami trans czekolady (delikatnie mówiąc) mi nie służy. Postanowiłam znaleźć zamiennik w zdrowej wersji.

 

P7111650

Składniki

Czekolada

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (nierafinowanego)
  • 3-4 łyżki erytrolu (zmielonego na cukier puder)
  • 5-6 łyżek kakao
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Nadzienie orzechowe

  • 6 łyżek masła orzechowego (bez cukru)
  • 2-3 łyżki erytrolu (zmielonego na cukier puder)
  • 1/2 laski wanilii
  • 2-3 łyżki mocnego espresso
  • szczypta soli

Nadzienie sezamowe

  • 6 łyżek pasty tahini 
  • 3-4 łyżki erytrolu (zmielonego na cukier puder)
  • 1/2 laski wanilii
  • 2-3 łyżki mocnego espresso
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Nadzienie orzechowe

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i dokładnie wyciągamy małym nożem wszystkie ziarenka. Masło orzechowe wkładamy do misy robota, dodajemy erytrol, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Na miseczkę wyciągamy połowę orzechowej masy, dodajemy ziarna wanilii, mieszamy. Do pozostałej w robocie części dodajemy espresso i ponownie mieszamy. W ten sposób otrzymamy nadzienie orzechowe o dwóch aromatach waniliowym i kawowym.

 Nadzienie sezamowe

Postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku nadzienia orzechowego. Pasta tahini charakteryzuje się delikatną goryczką dlatego do tego nadzienia dodaję odrobinę więcej erytrolu (ale nie dużo, aby zachować ten oryginalny smak).

 Czekolada

Kiedy nadzienie jest już gotowe, możemy przejść do czekolady. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej roztapiamy w kąpieli wodnej. Ściągamy znad garnka z gorącą wodą i powoli, cały czas mieszając, dodajemy kakao, erytrol i ekstrakt z wanilii. Pozostawiamy do ostudzenia na tyle, aby czekolada pozostała w formie płynnej.

Dla mnie najlepszymi foremkami na czekoladki domowej roboty są  sylikonowe foremki do robienia kostek lodu. Na dno foremek wlewamy trochę czekolady, następnie do każdej wkładamy łyżeczkę nadzienia, uzupełniamy pozostałą czekoladą. Wkładamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny (najbezpieczniej jest zostawić nasze czekoladki w zamrażalniku na całą noc).

Voilà :)

Smacznego!

thumb P7081564 1024

thumb P7081571 1024

thumb P7081578 1024

thumb P7081590 1024

thumb P7081602 1024

 Takie wykonane własnoręcznie czekoladki, wsadzone do tekturowego pudełka, owinięte bibułą mogą być świetnym pomysłem na prezent :)

 P7111732 

 

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top