
Ach ten brokuł, przez jednych nielubiany przez innych kochany. Na naszym stole często gości on w postaci gotowanej na parze polany olejem lnianym lub jako dodatek do sałatek. Zdarza się, że spożywamy go również na surowo, jest to częsta przekąska naszej Oli, która zawzięcie wicina go w sklepie. Brokuł najlepiej kupić dzień przed jedzeniem, odwinąć z foli i pozostawić na zewnątrz w lekko zacienionym miejscu (odparują z niego szkodliwe substancje). Uznawany za najzdrowsze warzywo, ma właściwości antynowotworowe, reguluje stężenie cukru we krwi. Dlatego już dziś dodawajcie go do swoich dań, niech odżywia Wasze ciała, chroni przed wolnymi rodnikami i pomaga cieszyć się zdrowiem! Możliwości jego przygotowania jest nieskończenie wiele. Dzisiejsza propozycja od nas to połączenie brokuła z kiełkami, sałatą i kurczakiem. Niech moc z warzyw będzie z Wami!
Pamiętajcie, aby brokuły lub inne warzywa zachowały swoje właściwości nie należy przekraczać temperatury 80 stopni Celsjusza, w procesie ich przygotowania.
Składniki:
- 1/2 świeżego brokuła
- garść rukoli
- główka sałaty rzymskiej mini
- 4 sztuki pomidory suszone w oliwie
- 10 drobnych pieczarek
- 1/2 cebuli szarlotki
- 1/2 awokado
- 1/2 dłoni udka z kurczaka (ekologiczny)
- garść tartego sera koziego
- pół garści kiełków rzodkiewki
- pół garści kiełków fasoli mung
- pół garści kiełków słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy
- łyżka masła klarowanego (może być zwykłe)
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól himalajska
Wskazówki:
Czas: 20-25 minut.
Ilość porcji: 1-2
Sposób przygotowania:
Sos
Do słoiczka dodajemy musztardę, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Zamykamy i mieszamy, silnie potrząsając (sosik gotowy).
Sałatka
Wszystkie warzywa myjemy oraz osuszamy z wody. Brokuła kroimy na małe różyczki i gotujemy na parze około 5-10 minut (na półtwardo). Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła klarowanego i układamy na niej udko z kurczaka oraz przekrojone na pół pieczarki. Smażymy bez przykrycia, aż wszystko się zarumieni na złoto-brązowy kolor, następnie przykrywamy i smażymy dalej, około 2-3 minuty. Wyłączamy, odkrywamy i zostawiamy do odparowania. Do miski wkładamy pokrojoną sałatę, ruccolę, awokado oraz suszone pomidory, na wierzch układamy brokuła i pieczarki, a na koniec kurczaka pokrojonego w paski, wszystko posypujemy kiełkami. Dodajemy sól i pieprzem (można użyć dowolnych ziół) oraz tarty ser kozi. Na koniec polewamy wszystko sosem. Można zabierać ze sobą lub wcinać na miejscu, jeżeli czas Wam pozwoli :D
Voilà :)
Smacznego!