category70 main
Sałatka z jajem

2017-04-09 16:01:32 / Comments

Sałatka z jajem, lubimy proste i szybkie przepisy. Najlepiej, kiedy wszystkie produkty można dostać w jednym sklepie, a im bliżej domu, tym lepiej. Oszczędność czasu w natłoku zadań jest priorytetem :D, ważne jest również zdrowe odżywianie, to dzięki niemu czerpiemy siły do zadań, jakie czekają w codziennym życiu. W okresie wiosenno-letnim przyrządzamy świeże i odżywcze sałatki na obiad. Nie zawsze jest czas delektować się nimi w domu, często jadą z nami do pracy, ale i tak są pyszne. W codziennym odżywianiu kierujemy się zasadą im mniej przetworzone, tym zdrowsze :D. Zbyt długa obróbka termiczna pożywienia, tym mniej substancji (witaminy, minerały) w nich pozostaje. Dodatkowo produkty przetworzone, działają zakwaszająco na organizm (gorsze samopoczucie, wzdęcia, problemy ze snem, brak motywacji). Dlatego spróbujcie wplatać w Wasze posiłki jak największą ilość świeżych warzyw, a przekonacie się jak szybko można stracić zbędną tkankę tłuszczową.

P1014352

Składniki

  • garść rukoli
  • garść szpinaku
  • garść jarmóżu
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli szarlotki
  • 1/2 awokado
  • 1 jajko
  • 1/2 dłoni wołowiny 
  • garść tartego sera koziego
  • pół garści kiełków rzodkiewki
  • pół garści kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ocetu jabłkowego
  • 3 łyżki musztardy 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól himalajska

Wskazówki

Czas: 15-20 minut.
Ilość porcji: 1-2

Sposób przygotowania: 

Wszystkie warzywa myjemy oraz osuszamy z wody (najlepiej w suszarce do sałaty) wrzucamy do miski, rozgrzewamy patelnie z łyżką oliwy z oliwek, w tym czasie kroimy pomidora, cebule, awokado i dodajemy do miski. Do słoiczka dodajemy musztardę, oliwę z oliwek, sól, pieprz zamykamy i ubijamy silnie potrząsając (sosik gotowy). Wołowinę (lifehack-aby wołowina się dobrze smażyła dobrze jest ją wcześniej wyciągnąć z lodówki na 30-45 minut) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy wedle własnego uznania (u nas prawie zawsze wjeżdża krwista, czyli po 2 minuty z każdej strony) obok wołowiny wbijamy jajko. Mięso kroimy w paski, a jajko kładziemy do sałatki, jeżeli zabieracie swoje dzieło ze sobą, nie dodawajcie sosu, dopiero przed samym spożyciem (zachowa świeży wygląd). A jeżeli macie możliwość skonsumować na miejscu to polewamy sosem i mieszamy oraz posypujemy startym serem.

Voilà :)

Smacznego!

P1014359

P1014360

P1014355

P1014362

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top