category70 main
Szarlotkowe niebo

2016-12-09 09:34:57 / Comments

Tradycyjnych słodkości nie jemy już od dawna. Nie jest to kwestia odmawiania sobie chwili przyjemności tylko świadomych wyborów.  Nie przyszło nam to łatwo, był to proces. Proces długi i czasami bolesny. Długi, ponieważ dotyczył zmiany nawyków, a nawyki silna rzecz, takie wyrabiane od dzieciństwa- można by powiedzieć- już niezmienne. Jak się jednak czegoś bardzo chce, to można zrobić wszystko. 
Bolesny, ponieważ sięganie po coś słodkiego, w naszych domach rodzinnych jest, hmmm... częścią kultury spotkań rodzinnych ;) W takich chwilach nasza silna wola i szczera chęć zmiany nawyków, była przez długi czas wystawiana na próbę. Ponieważ do wewnętrznej walki dobra (nie chcę tego zjeść, będę się po tym źle czuła/czuł), ze złem (no zjedz, kawałek nic Ci nie zrobi :D), dochodziło kibicowanie najbliższych (zgadnijcie, po której stronie byli? ;) ).
Tak, na jednym z obiadów u Bartka rodziców, kiedy na stół wjechała szarlotka, Bartek, aż wykrzyknął: Asia, takie ciasto nam upiecz!

jabecznik 4

Składniki

Ciasto biszkoptowe
100 gr mąki jaglanej
40 gr mąki kokosowej
8 jajek
4 dojrzałe banany
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 laski wanilii
4 łyżki miodu
4 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 i 1/2  łyżeczki sody
2 łyżki soku z cytryny
sól himalajska

Nadzienie jabłkowe
3 kg jabłek
1 łyżka miodu
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Wskazówki

Czas: 2h
Temperatura: 200-150 stopni
Forma: prostokątna (33-22-6 cm)

Sposób przygotowania

Nadzienie jabłkowe
Jabłka dokładnie myjemy (można obrać ze skóry, my tego nie robimy), kroimy na ćwiartki i wydrążamy pestki. Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z jabłek, jabłkowa pulpa, która jest efektem ubocznym produkcji soku, jest naszą masą do szarlotki. Przygotowane w ten sposób nadzienie nie jest mokre i nie zapada się w cieście biszkoptowym. Pulpę jabłkową przekładamy do miski, dodajemy ok. 1/4 szklanki wyciśniętego soku, miód oraz cynamon i dokładnie mieszamy.

Jeśli nie dysponujemy sokowirówką, masę jabłkową można przygotować w ten sposób: jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na małych oczkach. W dużym garnku roztapiamy 1 łyżeczkę masła i wrzucamy starte jabłka, prażymy na małym ogniu przez około 20 minut, co chwile mieszając. Dodajemy cynamon i miód i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 20 minut. Odsączamy dokładnie sok, który puściły jabłka podczas prażenia, dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej (ma ona właściwości higroskopijne, wchłania wodę) i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto biszkoptowe
Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, ściany smarujemy olejem kokosowym.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Banany obieramy ze skóry i blendujemy na gładki mus. Dodajemy do nich sok z cytryny, aby nie sczerniały.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki (łatwiej z nich wtedy ubić pianę). Żółtka wkładamy do misy robota, dodajemy 2 łyżki cukru kokosowego, szczyptę soli i ubijamy do uzyskania białej puszystej masy.

W tym czasie roztapiamy olej kokosowy w kąpieli wodnej, gdy uzyskamy stan ciekły, ściągamy znad gotującej się wody i dodajemy miód, cały czas mieszając, kiedy składniki się połączą, dodajemy cynamon i ziarna z połowy laski wanilii. Tak przygotowaną cynamonową masę dodajemy powoli, łyżka po łyżce do ubijających się żółtek (na małych obrotach). Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, przekładamy masę do naczynia i dokładnie myjemy misę robota.

Mąkę jaglaną, kokosową i sodę przesiewamy przez sito. Dzięki temu nasz biszkopt będzie bardziej puszysty.

Do umytej misy wkładamy białka, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki cukru kokosowego i ubijamy na sztywną pianę. Kiedy uzyskamy odpowiedni efekt, zmniejszamy obroty robota, dodajemy powoli bananowy mus, czekamy, aż składniki się połączą. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodajemy cynamonową masę, i ponownie czekamy, aż składniki się połączą. Na końcu (również powoli) dodajemy przesiane przez sito mąki i sodę. Kiedy uzyskamy gładką masę, dodajemy ocet jabłkowy.

Na wcześniej przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 5 minut (ciasto powinno się lekko ściąć). Po tym czasie wyciągamy blachę, wykładamy równomiernie nadzienie jabłkowe, na wierzch wylewamy resztę ciasta i wkładamy z powrotem do piekarnika, na ok. 30-35 minut. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Ciasto powinno mieć złoty kolor na wierzchu. Kiedy uzyskamy taki efekt, zamykamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy naszą szarlotkę jeszcze na ok. 15-20 minut.

Voilà :)
Smacznego!

jabecznik 5

jabecznik 7

jabecznik 2

jabecznik 3

 

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top