category70 main
Winko czosnkowe Baniani

2016-10-26 11:45:26 / Comments

Moja babcia, na którą wszyscy w rodzinie mówimy Baniania, nigdy nie ufała konwencjonalnym sposobom leczenia. W jej bibliotece jest mnóstwo książek dotyczących ziołolecznictwa i dieto terapii- choć w czasach mojego dzieciństwa nikt tego tak nie nazywał. Zawsze, kiedy ktoś z nas chorował, Baniania wiedziała, co w danym momencie pomoże. Baniania wierzy w siłę natury i w taki też sposób dba o swoje zdrowie. Uwierzcie mi, siła płynąca z natury jest ogromna. Baniania jest filigranową kobietą, która zbliża się do pięknej rocznicy 90 lat. Jeszcze jakieś dwa, może trzy lata temu, kładła mnie na rękę (i to ze stu procentowym zaangażowaniem z mojej strony)!!! Ot takie rodzinne zabawy przy świątecznym stole. Baniania zaszczepiała we mnie od najmłodszych lat zamiłowanie do tego, co naturalne i zdrowe. Jednym z Banianiowych sposobów, które kontynuujemy z Bartkiem w naszym domu, jest winko czosnkowe.

PA162782

Winko czosnkowe to bezalkoholowa nalewka, w skład której, pierwotnie wchodził czosnek, cytryna i przegotowana woda- w takiej wersji zachowuje swoje właściwości spokojnie przez kilkanaście tygodni. Wystarczy przygotować kilka butelek jesienią i jesteśmy zabezpieczeni aż do wiosny. Do wersji pierwotnej dodaliśmy z Bartkiem jeszcze miód, aby nasza Fasola mogła pić winko z przyjemnością. Miód jednak przyśpiesza fermentację i data jego przydatności się skraca, dlatego robimy winko częściej i w mniejszych ilościach. Winko czosnkowe to mikstura, która ma za zadanie wzmacniać naszą odporność, dlatego najlepiej jest wypijać mały kieliszeczek każdego dnia.

PA162767

Składniki

1l przegotowanej wody
20 ząbków polskiego czosnku
Sok z 8 cytryn
3 łyżki miodu lipowego (opcjonalnie)
Szklana butelka

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy i wyciskamy do dużego szklanego naczynia. Ważne, aby naczynie było szklane, aby czosnek nie wszedł w reakcję z żadnym tworzywem. Wyciśnięty czosnek zalewamy przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej, naczynie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne, suche, chłodne miejsce na 24h. 

Po upływie tego czasu woda powinna zrobić się mętna i delikatnie zielona. Przelewamy roztwór przez gęste sito (lub gazę), aby oddzielić płyn od czosnku. Do płynu dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryn oraz miód (opcjonalnie). Całość przelewamy do szklanej butelki, przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dla wzmocnienia odporności wypijamy kieliszeczek każdego dnia.

Voilà :)

Na zdrowie!!!

PA162792

PA162801

PA162804

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top