category70 main
Zapiekanki na cukini

2016-10-09 18:10:04 / Comments

Z czasów swojego dzieciństwa pamiętamy budki, w których latem można było kupić lody kręcone, zimą  natomiast pyszne, gorące zapiekanki, na pszennej bagietce oczywiście :(
Samki dzieciństwa to coś, do czego chętnie wracamy. Pszenna bagietka- już niekoniecznie. Z nostalgii do street foodów lat 90-tych powstały zapiekanki na cukinii!

PA022297

Składniki

3 średniej wielkości cukinie

Farsz
1/2 kg łopatki mielonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
4 duże pieczarki
1 średniej wielkości cebula
Łyżka smalcu
Sól himalajska
Pieprz kolorowy
Słodka papryka
6 plasterków koziego sera
Natka pietruszki

Wskazówki

Czas: 45 minut.
Temperatura: 180 stopni.
Porcje: 6

Sposób przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek, robiąc miejsce na farsz. 

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Smalec roztapiamy na patelni, na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż zmiękną (ok 10 min). Podsmażone warzywa wrzucamy do mięsa, dodajemy sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. 

Nadziewamy cukinie. Układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 20-25 minut. W tym czasie plastry sera kroimy na pół.

Wstępnie upieczone cukinie wyciągamy z pieca, na każdej zapiekance układamy dwie połówki plasterka sera i ponownie wkładamy do piekarnika na ok 5minut.

Siekamy natkę pietruszki, którą dekorujemy gotowe zapiekanki.

Voilà :)

Smacznego!

PA022283

PA022301

PA022309

PA022313

PA022317

 

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top