Szukaj

Brownie ze słonym karmelem i bezą

Bartek, 4 grudzień 2019
Brownie ze słonym karmelem i bezą

do 1,5h | 8-10 osób | bez glutenu |

Początek grudnia to czas, kiedy cała moja kreatywność skupiona jest na łakociach, ciastach i deserach. Szukam inspiracji do wypieku na specjalną okazję- urodziny Trenera Błaszczyka. Tak mój mąż co roku, na urodziny życzy sobie „coś pysznego” :D W tym roku jestem z siebie dumna! Hmmmm… nie jestem w stanie tego opisać- MUSICIE SPRÓBOWAĆ! :)

Przepis idealny na świąteczny stół.


Składniki

1. Brownie

100gr gorzkiej czekolady (85%) / 2 łyżki oleju kokosowego / 2 łyżki masła / 2 łyżki miodu / 4 jajka + 2 żółtka (z jaj z bezy) / 2 łyżki mąki kokosowej / 2 łyżki mąki kasztanowej* / 2 łyżki cukru kokosowego / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
można używać wymiennie z mąką jaglaną*

1. Słony karmel

2 szklanki daktyli suszonych / 1 garść orzechów włoskich / 1 łyżeczka octu jabłkowego / 2-3 łyżki mleka kokosowego / 1 łyżka oleju kokosowego / 3 łyżki cukru kokosowego / 1/4 łyżeczki soli himalajska

1. Beza

4 białka jaj / 3 łyżki erytrolu / 3 łyżki cukru kokosowego / szczypta soli himalajskiej / płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej



Zanim zaczniesz

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wyłóż spód blaszki (tortownica) papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem kokosowym. Mąki przesiej przez drobne sito, cukier kokosowy i erytrol zmiel na „cukier puder”, jaja do bezy powinny być dobrze schłodzone. Namocz daktyle w gorącej wodzie.

Krok po kroku

1. Brownie

01/ Masło, olej kokosowy, miód i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.

02/ Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki.

03/ Żółtka (wszystkie 6) wraz z cukrem kokosowym i wanilią ubij na pulchną masę. Dodaj wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Kiedy wszystko się ładnie połączy, dodaj łyżka po łyżce mąkę.

04/ Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy powoli mieszając szpatułką.

2. Słony karmel

01/ Odlej wodę z daktyli do innego naczynia.

02/ Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę*

3. Beza

01/ Białka (schłodzone) ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

02/ Do piany dodajemy łyżka po łyżce słód i mąkę ziemniaczaną.

4. Pieczenie

01/ Brownie wylewamy na blachę.

02/ Cały wierzch smarujemy słonym karmelem.

03/ Na górę wykładamy ubitą pianę.

04/ Pieczemy 45 minut (180 stopni, termoobieg).**

Dodatkowe informacje

* blender ręczny też sobie poradzi
** kiedy brownie wystygnie, całość po wierzchu możesz artystycznie posypać kakao (przez drobne sitko).





    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów