
do 1,5h | 8-10 osób | bez glutenu |
Początek grudnia to czas, kiedy cała moja kreatywność skupiona jest na łakociach, ciastach i deserach. Szukam inspiracji do wypieku na specjalną okazję- urodziny Trenera Błaszczyka. Tak mój mąż co roku, na urodziny życzy sobie „coś pysznego” :D W tym roku jestem z siebie dumna! Hmmmm… nie jestem w stanie tego opisać- MUSICIE SPRÓBOWAĆ! :)
Przepis idealny na świąteczny stół.
Składniki
1. Brownie
100gr gorzkiej czekolady (85%) / 2 łyżki oleju kokosowego / 2 łyżki masła / 2 łyżki miodu / 4 jajka + 2 żółtka (z jaj z bezy) / 2 łyżki mąki kokosowej / 2 łyżki mąki kasztanowej* / 2 łyżki cukru kokosowego / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
można używać wymiennie z mąką jaglaną*
1. Słony karmel
2 szklanki daktyli suszonych / 1 garść orzechów włoskich / 1 łyżeczka octu jabłkowego / 2-3 łyżki mleka kokosowego / 1 łyżka oleju kokosowego / 3 łyżki cukru kokosowego / 1/4 łyżeczki soli himalajska
1. Beza
4 białka jaj / 3 łyżki erytrolu / 3 łyżki cukru kokosowego / szczypta soli himalajskiej / płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Zanim zaczniesz
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wyłóż spód blaszki (tortownica) papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem kokosowym. Mąki przesiej przez drobne sito, cukier kokosowy i erytrol zmiel na „cukier puder”, jaja do bezy powinny być dobrze schłodzone. Namocz daktyle w gorącej wodzie.
Krok po kroku
1. Brownie
01/ Masło, olej kokosowy, miód i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.
02/ Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki.
03/ Żółtka (wszystkie 6) wraz z cukrem kokosowym i wanilią ubij na pulchną masę. Dodaj wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Kiedy wszystko się ładnie połączy, dodaj łyżka po łyżce mąkę.
04/ Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy powoli mieszając szpatułką.
2. Słony karmel
01/ Odlej wodę z daktyli do innego naczynia.
02/ Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę*
3. Beza
01/ Białka (schłodzone) ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
02/ Do piany dodajemy łyżka po łyżce słód i mąkę ziemniaczaną.
4. Pieczenie
01/ Brownie wylewamy na blachę.
02/ Cały wierzch smarujemy słonym karmelem.
03/ Na górę wykładamy ubitą pianę.
04/ Pieczemy 45 minut (180 stopni, termoobieg).**
Dodatkowe informacje
* blender ręczny też sobie poradzi
** kiedy brownie wystygnie, całość po wierzchu możesz artystycznie posypać kakao (przez drobne sitko).