Szukaj

CIACHO VEGE PTASIE MLECZKO

Bartek, 8 sierpień 2021
CIACHO VEGE PTASIE MLECZKO

35 min + 1-2h w lodówce | źródło: wit. C, wit. E, wit. B6; kwasy tłuszczowe omega 3-6-9; fitozwiązki: antocyjany, resweratol | posiłek: węglowodany + tłuszcz + owoce | 12 porcji



Co zjeść, kiedy w letnie, upalne popołudnie najdzie nas ochota na coś słodkiego? Ptasie mleczko? My proponujemy je w zdrowym wydaniu - w formie ciasta z borówkami. Proste do zrobienia, bogate w składniki odżywcze i bez pieczenia (a to duży plus, bo kto lubi latem odpalać piekarnik?).


Spód przygotujecie z daktyli, orzechów, kakao i cukru kokosowego, na spód pianka a’la ptasie mleczko (z mleka kokosowego, cukru kokosowego oraz agaru) i na koniec, wisienka, tfu, borówka, na torcie!

Lubimy borówki, bo zawierają dużo witamin (E, C, B6), antocyjanów (działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antystarzeniowe) oraz tajemniczo brzmiących resweratrolu i pterostilbenu, które opóźniają procesy starzenia. Eliksir młodości? I do tego naturalny!

W tym cieście zadbaliśmy też o źródło zdrowych tłuszczy, których dostarcza nam orzechowy spód. Pamiętajcie, że szczególnie przy insulinooporności warto łączyć tłuszcze z węglami!



Składniki

Mleko kokosowe 600ml / 2 łyżki agar - agar / 4-6 łyżek cukru kokosowego / 2 garści daktyli* / 4 garści orzechów** / 5 łyżek kakao / szczypta soli / olej kokosowy / sok z cytryny / borowki***

10-15 sztuk*
Możesz zmiksować rożne rodzaje orzechów**
Lub inne owoce ***

Zanim zaczniesz

Zalej daktyle gorącą wodą i pozostaw na 10-15 min (aż zmiękną).

Przygotuj blachę „tortową”, dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem kokosowym.

Przygotuj blender (potrzebne są ostrza mielące orzechy).


Krok po kroku

Spód

01/ Odsącz daktyle i odciśnij je z nadmiaru wody. Maja być miękkie ale nie ociekające wodą.

02/ Do kielicha blendera wrzuć daktyle, orzechy, kakao, szczyptę soli i zblenduj na gładką, gęstą masę. Masa nie może być lejąca- w razie potrzeby dodaj orzechów.

03/ Przygotowaną masę wyłóż na spód tortownicy.

Ptasie mleczko

04/ W garnku zagotuj 50 ml wody i rozpuść w niej agar agar.

05/ Mleko kokosowe wlej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, dodaj rozpuszczony agar- agar, 4-6 łyżek cukru kokosowego*, łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.

06/ Masę wylej na wierzch daktylowo- orzechowego spodu.

07/ Blachę schowaj na kilka godzin do lodówki.

08/ Po zastygnięciu dodaj borówki na wierzch!


Smacznego!


w zależności jaki poziom słodkości Ci odpowiada*



Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów