Szukaj

Ciasto z rabarbarem

Bartek, 2 czerwiec 2020
Ciasto z rabarbarem

do 45 min + 40 minut pieczenia | blacha keksówka | bez glutenu | źródło: błonnika, wit. C / wit. A / wit. E / antyoksydantów

Rabarbar to zdecydowanie jeden z wiosennych smaków mojego dzieciństwa! Jak tylko długie różowo-zielone łodygi pojawiały się na straganach warzywnych, moja babcia transportowała je do domu w postaci bukietów wystających z siatek z zakupami i tworzyła z nich słodko-winną magię: kruche ciasto z rabarbarem!

Ten przepis wprawdzie nie jest oparty na kruchym cieście (tu cały czas poszukujemy idealnej receptury bez glutenu i laktozy :). Bazę tworzy tu ciasto biszkoptowe, a historia jego przepisu jest całkiem ciekawa. Po raz pierwszy zrodziła się w głowie Trenera Błaszczyka tuż przed świętami wielkanocnymi i powstała w formie babki, która była pyszna, ale hmmm…trochę sucha.

Trener Błaszczyk myślał, myślał i jak tylko zobaczył łodygi rabarbaru to- jak w kreskówce - żaróweczka w jego głowie zabłysnęła. Soczysty rabarbar + ciasto na babkę stworzą parę idealną :)

Nie mylił się!
Do tego wilgoć babki lub w tym wypadku-jej brak, pozwala na dorzucenie nieskromnie dużej ilości rabarbaru, co jest informacją bardzo dobrą dla zdrowia. Rabarbar jest nie tylko warzywem pełnym witaminy C (dbającej o odporność) czy błonnika (dbającego o zdrowie układu pokarmowego i jelit) ale również antyoksydantów. Szczególnie polifenolu o nazwie raptogenina, który ma działanie antyzapalne (na przykład pomaga w walce z objawami alergii), wspomaga układ krążenia i zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych.

Idealne rabarbarowe love- dba o zdrowie i jest przepyszne!



Składniki

1 kg rabarbaru / 7 jaj / 2 szklanki + 2 łyżki mąki ryżowej / szklanka mąki ziemniaczanej / półtorej łyżeczki sody oczyszczonej / półtorej szklanki cukru kokosowego / między pół szklanki, a szklanką mleka roślinnego* / olej kokosowy do wysmarowania blaszki** / sól himalajska

ilość niezbędna do uzyskania konsystencji ciasta; może być mleko: kokosowe, ryżowe, migdałowe lub inne*
do wysmarowania blachy, możesz użyć również masła**

Zanim zaczniesz

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem (opcja grzanie góra-dól). Wyłóż blaszkę (keksówkę) papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem kokosowym. Oddziel białka od żółtek, białka schowaj do lodówki (szybciej ubiją się na pianę). Umyj rabarbar.

Krok po kroku

01/ Rabarbar pokrój w duża kostkę, do miski z rabarbarem wrzuć 1-2 łyżki mąki ryżowej i dokładnie wymieszaj. To takie koło ratunkowe dla rabarbaru, dzięki temu nie pójdzie w cieście na dno.

02/ Żółtka z cukrem kokosowym utrzyj na puszystą masę.

03/ Zwolnij obroty miksera i powoli łyżka po łyżce dodaj obie mąki i sodę oczyszczoną.

04/ Powoli dolewaj mleko roślinne do momentu, aż ciasto nie będzie miało konsystencji gęstej śmietany.

04/ Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy powoli mieszając szpatułką.

05/ Do ciasta wrzuć 3/4 przygotowanego rabarbaru, wymieszaj.

06/ Całość przelej do wcześniej przygotowanej blachy.

07/ Na wierzch dodaj resztę rabarbaru.

08/ Wsadź do rozgrzanego piekarnika. Piecz 30-40 minut* (180 stopni, termoobieg), następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw na 20-30 minut. Po tym czasie wyciągnij z blaszki.


Na marginesie

* chcesz sprawdzić? Wbij drewniany patyczek, jeśli ciasto nie pozostaje na patyczku jest gotowe :)



Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów