Szukaj

Ciasto #ZEROWASTE

Bartek, 5 maj 2020
Ciasto #ZEROWASTE

30 min + 45 min pieczenia  | 12 porcji | źródło błonnika | zero waste


To ciasto powstało z resztek! Jednak smakuje obłędni! Sami się nie spodziewaliśmy! W czasie kwarantanny zakupy były bardzo utrudnione, dlatego staraliśmy się większość jedzenia przygotowywać sami w domu. Pokusiliśmy się nawet o wyciskanie soku, który dodajemy do zielonych koktajli. Zazwyczaj do zielonych smoothie kupujemy świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Tym razem Trener Błaszczyk z Fasolą wycisnęli sok z warzyw! Z resztek powstałych w trakcie produkcji soku warzywnego upiekliśmy to ciasto!

Przed lokadown nie byliśmy zbyt wielkimi fanami soków, nieważne czy kupnych, czy wyciśniętych samodzielnie. Soki, według nas, pomimo tego, że zawierają dużo witamin i fitozwiązków (chcesz wiedzieć co to? Kliknij :), pozbawione są bardzo ważnej części owoców czy warzyw- błonnika!

Błonnik roślinny znajdujący się w skórce czy miąższu to węglowodan, którego jelito cienkie prawie nie trawi. Enzymy trawienne występujące w tej części układu pokarmowego nie potrafią trawić dużej ilości błonnika (szczególnie roślinnego). Dlatego w procesie trawienia dociera on do jelita grubego, a cukry i węglowodany z warzyw i owoców, które zamknięte są we włóknach błonnika, docierają tam wraz z nim. Dzięki czemu wolniej uwalniane są do krwiobiegu (zbawienie przy insulinooporności). Warzywa i owoce jedzone w całości (lub pod postacią gęstego smoothie) stabilizują poziom cukru we krwi i dają uczucie sytości na długo.

Oznacza to, że organizm zareaguje zupełnie inaczej w przypadku gdy zjesz marchewkę, niż gdy wypijesz sok z tej samej marchewki.

Dlatego, jeśli w naszym menu znajdują się soki, to są one albo częścią gęstego smoothie (jak tu), albo pijemy je w towarzystwie posiłku pełnego warzyw, najlepiej zielonych.



Zero waste

Patrząc na te wszystkie walory błonnika, naprawdę nie mieliśmy serca wyrzucić wiórków z warzyw :) 

Ogólnie nie lubimy wyrzucać (i nie myślę tu jedynie o jedzeniu). Na tyle, w jakim stopniu możemy, staramy się wybierać rzeczy wielokrotnego użytku, wykonane z naturalnych materiałów czy substancji. Poświęcamy sporo czasu, aby tłumaczyć naszej 6-letniej Fasoli, dlaczego nie kupimy tej konkretnej zabawki czy sukienki (wykonanej z plastiku czy poliestru). A rolki po papierze toaletowa czy puste kartony w naszym domu są skarbem już od bardzo dawna- z nich powstają najfajniejsze zabawki i dzieła sztuki!

Dlatego też to ciasto jest jednym z naszych ulubionych: szybkie, proste, pyszne!

Nasza wskazówka: Jeśli wyciskasz sok, w inny dzień niż planujesz pieczenie ciasta, wiórka z warzyw przechowaj w pojemniku w lodówce (najlepiej szklanym).



Składniki

wiórki z warzyw po produkcji soku* 3 pełne szklanki (około 500 gr) / 2 dojrzałe banany / szklanka cukru kokosowego** / szklanka mąki ryżowej / 3 jaja / sok z połowy cytryny / pół łyżeczki cynamonu / pół łyżeczki soli himalajskiej / jabłko / olej kokosowy***

u nas był taki mix: burak, marchew, pietruszka*
lub innego słodu. Poziom słodkości dobierz do swoich potrzeb :)**
do wysmarowania blachy, możesz użyć również masła***

Zanim zaczniesz
W dniu pieczenia
Przygotuj: robot kuchenny* do ubijania jajek, okrągłą blaszkę do pieczenia** (24 cm średnicy). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wysmaruj blaszkę olejem kokosowym.*** Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Jabłko umyj i pokrój w cienkie plastry. Jaja wyjmij z lodówki tuż przed pieczeniem-łatwiej ubić sztywną pianę.

Krok po kroku

01/ Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.

02/ Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę. 

03/ Do masy dodaj wiórki z warzyw, rozgniecione banany, mąkę, sól, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj.

04/ Do uzyskanej gęstej masy dodawaj powoli pianę z białek (łyżka po łyżce) i powoli mieszaj.

05/ Całość przelej do wysmarowanej blachy.

06/Na wierzchu ułóż plastry jabłka. Możesz posypać cynamonem i odrobiną cukru kokosowego.

07/ Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (opcja termoobieg, grzanie góra i dół), przez 35-45 minut. Po upieczeniu ciasto powinno być delikatnie wilgotne.


Na marginesie

* możesz użyć też blendera ręcznego z odpowiednią końcówką
** w piekarnikach elektrycznych lepiej sprawdzi się blaszka w czarnym kolorze
*** zamiast oleju kokosowego możesz użyć również masła

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów