dynia pieczona na ostro
Bartek, 3 grudzień 2019
do 45 minut | 1 osoba |cynk | źródło witamin C, A i E
Kiedy zimno, smutno i nijako – ratunkiem staje się dla nas pieczona dynia na ostro. Mieszanką przypraw rozgrzewa, a swoim smakiem daje pozytywnego kopa. Prosta do wykonania, a przez to dobra do zrobienia nawet w pochmurny poniedziałek. Jesienią i zimą często więc spotkać ją można na naszych talerzach. Pozwólcie, że Wam ją przedstawiamy. Ostrzegamy jednak, że tu miłość
następuje od pierwszego upieczenia!
Dynia jest warzywem o silnym działaniu przeciwzapalnym, co zawdzięcza dużej zawartości beta-karotenu (stąd też jej niesamowity kolor!). Jako dobre źródło witaminy A oraz E wpływa na kondycję skóry, a witaminy C i cynku na naszą odporność. Doskonale sprawdzi się więc jako element profilaktyki w walce z grypą.
Za działanie rozgrzewające odpowiadają towarzyszące jej dodatki. Zioła
i przyprawy mimo niewielkiej wartości odżywczej są bogate w mikroelementy i właściwości lecznicze. Wspomagają i regulują trawienie. W tym przypadku jest to pieprz cayenne i papryczka jalapeno, które zawierają znaną z ostrego smaku kapsaicynę. W zbyt dużych ilościach może ona uszkodzić wątrobę, ale stosowana z umiarem przynosi dużo dobrego.
Składniki
1⁄2 cukinii / 1⁄4 dyni Hokkaido / 3 garście jarmużu / 1 papryczka jalapeno / 1 mała łyżka masła* / 1⁄2 cytryny / sól i pieprz cayenne
opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek**

Zanim zaczniesz
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Pamiętaj o starannym wysuszeniu jarmużu.
Krok po kroku
01/ Pokrój dynię w kostkę lub plastry. Ułóż wraz z papryką oraz połówką cukinii na blaszce do pieczenia. Posyp solą i pieprzem. Piecz do momentu, aż dynia będzie miękka (około 20-25 minut).
02/ Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Wrzuć pokrojony na małe kawałki jarmuż. Także posyp solą i pieprzem. Krótko blanszuj na wysokim ogniu.
03/ Ułóż wszystko na talerzu i skropl sokiem z cytryny.
* zamiast masła możesz użyć oleju kokosowego
** poczuj się jak masterchef i polej całość finezyjnie oliwą z oliwek lub innym ulubionym olejem