Szukaj

Lody z bananów

Bartek, 24 sierpień 2020
Lody z bananów

15 min | źródło potasu, Wit. C i błonnika-skrobi opornej | węglowodany + tłuszcze | 1 porcja

Jest zima, to musi być zimo, a skoro jest lato, to nie może zabraknąć w domu lodów! Jeśli Twój maluch kocha lody chociaż w połowie tak mocno jak nasza córeczka, jadłyby je pewnie na śniadanie, obiad i kolację. Dlatego przychodzimy z prostym i zdrowym przepisem na te zimne łakocie! Co za dużo, to niezdrowo, ale porcja naszych lodów pozostawi Twoje dziecko szczęśliwe, najedzone pysznościami i dobrze odżywione.

Po pierwsze, potrzebujesz zamrożonych bananów. Nasza rada: w sezonie letnim kup kiść lub dwie, a najlepiej trzy zielonych bananów, jeśli masz siłę tyle nosić i włóż je pojedynczo do zamrażalnika. Za mały zamrażalnik? Te, które się nie zmieściły, możesz polać naszym sosem czekoladowym i zjeść ze smakiem :)

Pamiętaj, by były to zielone banany, bo te Twoje jelita kochają najbardziej, a mikroflora ma imprezę, gdy zjesz coś tak pysznego i bogatego w pektyny #healthyguts. Jeśli chcesz usłyszeć Sławomira prosto ze swojego brzucha, sięgaj po zielone banany jak najczęściej!

Nasze lody z bananów #foodbybh są bogate w potas, magnez, zdrowe tłuszcze i cudowny cynamon. Jeśli jeszcze nie używasz go w swojej kuchni do wszystkiego, to zacznij. Gra świetnie w shootach z kurkumy, rozgrzewa żołądek z poranną kawą, a dodany do sosu pomidorowego podkręca jego naturalną słodycz – niech żyje cynamon!

By lody były słodkie i smakowały małym i dużym łasuchom, dodajemy do nich daktyle oraz kakao. Jak twierdzi Asia, to jedyny domowy sorbet #vegan, który ma konsystencję lodów robionych ze śmietany. Serce Asi zawsze bije szybciej na widok słodkich i zimnych kulek lub gałek dumnie wystających z rożków, miseczek, a nawet misek – jest w ogóle coś takiego jak „za dużo lodów”? Ktoś o tym słyszał? – więc Asi Wytrawnemu Lodożercy można wierzyć. Wiesz, co jeszcze robi Asia? Gdy wydaje jej się, że nikt nie widzi polewa lody sosem czekoladowym z tego <link> przepisu…

Zrób swoje domowe lody i wrzuć fotki na Facebooka lub Instagrama. Pamiętaj nas oznaczyć, chcemy zobaczyć, jak Ty podajesz nasze ulubione idealnie kremowe lody!



Składniki

3 zielone (niedojrzałe) banany / 2-3 suszone daktyle / łyżeczka naturalnego kakao / szczypta cynamonu / szczypta soli himalajskiej / 3-4 łyżki mleka roślinnego / łyżka masła orzechowego 


Zanim zaczniesz

Dzień wcześniej
Obierz banany ze skóry*, podziel na małe części, wrzuć do woreczka i zamroź. 

*to bardzo ważna część tego procesu, banany zamrożone w skórce są bardzo ale to bardzo trudne do obrania- sprawdziliśmy :D

Krok po kroku

01/ Daktyle zalej gorącą wodą, pozostaw na kilka minut aż zmiękną i odlej wodę. 

02/ Zamrożone banany wrzuć do kielicha blendera, dodaj resztę składników prócz mleka roślinnego.

03/ Rozpocznij blendowanie dodając mleko roślinne łyżka po łyżce.*

04/ W razie trudności z uzyskaniem gładkiej konsystencji zmniejsz obroty blendera, zdejmij przykrywkę i drewnianą łyżką pomóż bananą dostać się pod ostrza.

05/ Przełóż do miseczki, udekoruj ulubionymi owocami.**


Na marginesie

* zbyt duża ilość mleka zamieni lody w czekoladowego shakea
** u nas w tym zestawie królują borówki 

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów