Szukaj

PIERNIKI

Bartek, 13 grudzień 2019
PIERNIKI

do 1 h | 35 pierniczków | bez glutenu |

Najlepsza zabawa przed świętami? Pieczenie pierniczków! Co roku całą rodziną wypiekamy te piękne i pyszne maleństwa. Jest to dla nas początek, świątecznego okresu. Zabawa jest przednia! Każdy ma swoje zadanie w procesie produkcji. Bartek zagniata ciasto i wałkuje (piernikowa siła), Ola wycina (piernikowy element kreatywny), ja sprzątam (piernikowy element porządkowy) ;)

Pierniczki można zawiesić na choinkę, spakować w małe paczuszki i obdarować najbliższych, lub rozkoszować się ich smakiem (#najlepiej ;) bez wyrzutów sumienia- są bez cukru i bez glutenu.


Składniki

10 łyżek mąki kasztanowej / 2 łyżeczki przyprawy do piernika / 1 i 1/2 szklanki erytrolu / 1/2 kostki masła / 1/4 łyżeczki soli / 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej / 2 jajka / 2 łyżki kakao* *można dać mniej lub pominąć




Zanim zaczniesz

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Przesiej mąkę przez sito. Erytrol zmiel na „cukier puder”.

Krok po kroku

01/ Roztop masło w rondlu na małym ogniu. Dodaj do niego: przyprawę do piernika, sól, erytrol i sodę. Połącz składniki za pomocą trzepaczki. Dodaj jajko + żółtko, połącz mieszając.

02/ Masę przelej do mąki i ugnieć ciasto. Zawiń w wilgotną ściereczkę i schłodź w lodówce, tak aby pozostało plastyczne (około 40-45 minut).

03/ Rozwałkuj ciasto i za pomocą foremek (dowolność formy) wytnij pierniczki.

04/ Gotowe ciastka wyłóż na blachę i piecz 10-15 minut (termoobieg 200 stopni).

05/ Po wyciągnięciu z pieca pierniczki mogą być lekko miękkie, musza ostygnąc aby stwardnieć.* 

* Pierniki są tym lepsze im dłużej czekają na zjedzenie ;)


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów