
do 1 h | 35 pierniczków | bez glutenu |
Najlepsza zabawa przed świętami? Pieczenie pierniczków! Co roku całą rodziną wypiekamy te piękne i pyszne maleństwa. Jest to dla nas początek, świątecznego okresu. Zabawa jest przednia! Każdy ma swoje zadanie w procesie produkcji. Bartek zagniata ciasto i wałkuje (piernikowa siła), Ola wycina (piernikowy element kreatywny), ja sprzątam (piernikowy element porządkowy) ;)
Pierniczki można zawiesić na choinkę, spakować w małe paczuszki i obdarować najbliższych, lub rozkoszować się ich smakiem (#najlepiej ;) bez wyrzutów sumienia- są bez cukru i bez glutenu.
Składniki
10 łyżek mąki kasztanowej / 2 łyżeczki przyprawy do piernika / 1 i 1/2 szklanki erytrolu / 1/2 kostki masła / 1/4 łyżeczki soli / 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej / 2 jajka / 2 łyżki kakao* *można dać mniej lub pominąć

Zanim zaczniesz
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Przesiej mąkę przez sito. Erytrol zmiel na „cukier puder”.
Krok po kroku
01/ Roztop masło w rondlu na małym ogniu. Dodaj do niego: przyprawę do piernika, sól, erytrol i sodę. Połącz składniki za pomocą trzepaczki. Dodaj jajko + żółtko, połącz mieszając.
02/ Masę przelej do mąki i ugnieć ciasto. Zawiń w wilgotną ściereczkę i schłodź w lodówce, tak aby pozostało plastyczne (około 40-45 minut).
03/ Rozwałkuj ciasto i za pomocą foremek (dowolność formy) wytnij pierniczki.
04/ Gotowe ciastka wyłóż na blachę i piecz 10-15 minut (termoobieg 200 stopni).
05/ Po wyciągnięciu z pieca pierniczki mogą być lekko miękkie, musza ostygnąc aby stwardnieć.*
* Pierniki są tym lepsze im dłużej czekają na zjedzenie ;)