Szukaj

Pizza - ciasto z mąki ryżowej

Bartek, 7 grudzień 2019
Pizza - ciasto z mąki ryżowej

do1 h | 3 osoby | bez glutenu | bez cukru |

Pizza na cieście z mąki ryżowej. Radość dla tych, którzy wiedzą co to nietolerancja glutenu. @trenerblaszczyk wie, dlatego eksperymentuje i szuka rozwiązań gluten free. Tak powstał przepis na to ciasto na pizzę.

Na początek trzeba uzbroić się w cierpliwość (warto), przygotowanie ciasta wymaga dwóch dni. Jest ono bez drożdży dlatego potrzebny jest inny proces fermentacji, aby było zwarte ale pulchne. Bartek postawił na zakwas.

Składniki

1.Zakwas

20 łyżek mąki ryżowej* / 2 łyżki wody z ogórków kiszonych** / 300-400 ml wody / łyżka cukru kokosowego*** może być też mąka gryczana (obie dostępne w Lidl)* / nie kwaszonych (to ważne ze względu na bakterie, które wytwarzają się w procesie kiszenia)** / z braku laku może być zwykły ;)***

2. Ciasto

10 łyżek mąki ryżowej lub gryczanej / zakwas (całość) / 2 łyżki oliwy z oliwek / szczypta soli

3. Sos
4 pomidory (średniej wielkości) / 4-5 ząbków czosnku / bazylia / sól / pieprz

3. Dodatki*

Niech poniesie Cię fantazja smaku ;) U nas:
1/2 papryki zielonej / 1/2 papryki czerwonej / opakowanie ruccoli / opakowanie mini pieczarek / 3/4 opakowania parmezanu długodojrzewającego** fajnie podkreśla smak, do kupienia w Lidl**



Dwa dni wcześniej nastaw zakwas.

01/ Wszystkie składniki włóż do słoika (pojemność 1,8-2l), mieszaj dolewając powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

02/ Zamknij i odstaw na dwa dni w ciepłe i ciemne miejsce* my zamknęliśmy w górnej szafce w kuchni :D*


Zanim zaczniesz

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj dodatki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (termoobieg, grzanie góra i dół).


Krok po kroku

01/ Do słoika dodaj resztę mąki, aby trochę zgęścić cisto, oliwę oraz sól do smaku. Wymieszaj. Ciasto ma płynną konsystencję.

02/ sos- pomidory i czosnek obierz ze skóry, wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera*, zmiksuj na gładką masę.

03/ Wylej ciasto na blachę, rozprowadź równomiernie, uderz blachą kilka razy o blat dla pozbycia się powietrza. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut (do lekkiego zarumienienia).

04/ Na wstępnie wypieczonym cieście rozprowadź sos, rozłóż dodatki, dodaj ser i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut (do rozpuszczenia sera).

* nie masz czasu na sos? Użyj przecieru pomidorowego.
** u nas bez dodatków mięsnych dla lepszego trawienia


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów