
40 minut | źródło: wit z grupy B; kwasu foliowego, wit. C | źródło fitozwiązków: glukanów, lektyny | żródło błonnika | posiłek warzywa + tłuszcze | 2 porcje
Jedzeniowe zachcianki to nie tylko objaw ciąży, ale od czasu do czasu i każdego z nas! To zupełnie normalnie i nie powinniśmy się biczować za to, że mamy ochotę na burgera z bekonem i toną sera czy popcorn w kinie. Warto jednak szukać zdrowych odpowiedników fast foodów, by śmieciowe jedzenie nie rozgościło się za bardzo w naszym jadłospisie. My Wam to ułatwiamy i co jakiś czas pokazujemy tutaj tego typu przepisy.
Tym razem pora na pizzerinki zrobione na spodach z pieczarek portobello, które świetnie wpisują się w wytyczne dotyczące żywienia dla osób z insulinoopornością. W ten sposób unikamy mąki jako podstawowego składnika ciasta, a do tego dzięki pieczarkom dostarczamy glukanów normujących poziom glukozy we krwi przy jednoczesnym obniżeniu złego cholesterolu. Zresztą o pieczarkach portobello moglibyśmy pisać i pisać, bo to niepozorne smyki, które zawierają w sobie moc witamin, fitzwiązków i kwasu foliowego.
Pizzerinki super nadadzą się jako przekąska do szkoły czy pracy, a przy wieczornym filmie mogą z powodzeniem zastąpić chipsy czy tłustą pizzę na dowóz.

Składniki
6 pieczarek porttobello / 1/2 pora / 1/2 cebuli / 1 papryka czerwona / 1 papryka zielona / 2 garści czarnych oliwek / 2 ząbki czosnku / ser pecorino* / 2 łyżki oliwy z oliwek / sól i pieprz do smaku / mieszanka przypraw Aglio Olio**
lub inny*
u nas królują naturalne przyprawy Cayenne**
Zanim zaczniesz
Wydrąż pieczarki- łyżką usuń blaszki pod kapeluszami pieczarek. Umyj papryki i szpinak, obierz czosnek i cebulę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj patelnię. Zetrzyj ser na tarce.
Krok po kroku
01/ Rozgrzej patelnię z oliwą (na małej mocy palnika). Posiekaj cebulę i czosnek. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj szczyptę soli, łyżeczkę przyprawy Aglio Olio, podsmażaj przez 5-8 minut, cały czas mieszając.
02/ Pokrój papryki, pora i dodaj na patelnię. Podsmażaj aż zmiękną (około 5 minut). Na końcu dodaj oliwki- podsmażaj kolejne 2-3 minuty.
03/ Ułóż pieczarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do każdej pieczarki nałóż porcję farszu, posyp solidnie startym wcześniej serem.
04/ Wstaw do rozgrzanego piekarnika*, piecz do momentu aż ser nie nie zarumieni.
Smacznego!
Na marginesie
* termoobieg, grzanie góra-dół