
10 min | źródło: wit. C, wit. K, żelazo; fitozwiązki: foliany, likopen, luteina, zeaksantyna, karotenoidy | źródło błonnika | posiłek: białko roślinne + tłuszcz + warzywa | 2 porcje
Less waste rządzi - także w kuchni! Im więcej czytamy o diecie roślinnej, tym rzadziej pozwalamy, by cokolwiek się u nas marnowało. Stąd pomysł na sałatkę, w której wykorzystujemy wszystkie części roślin. Często to w tych „niejadalnych” częściach tkwi największe dobro, czyli super zdrowe fitozwiązki!
Groszek, główny bohater tego przepisu, zawiera również błonnik, wpływający na mikrobiom naszych jelit. A to oznacza, że będziemy się po nim lepiej czuć i… wyglądać!
Błonnik bowiem jest węglowodanem, ale nietrawionym przez enzymy z żołądka i jelita cienkiego. Dzięki temu razem ze wszystkim potrzebnymi wartościami odżywczymi trafia prosto do jelita grubego!
Poza tym groszek zawiera białko roślinne, witaminy z grupy B, A, E, K, C oraz liczne pierwiastki (żelazo, fosfor, cynk, magnez, wapń, potas). Prawdziwy superbohater, co tu więcej pisać!

Składniki
groszek cukrowy 4 garści (około 500gr) / sałata masłowa- główka / 2 pomidory malinowe/ 2 ogórki małosolne / oliwa z oliwek / sok z cytryny* / sól i pieprz do smaku
lub ocet jabłkowy*
Zanim zaczniesz
Umyj warzywa. Sałatę podziel na liście, umyj, odwiruj i osusz na bawełnianej ściereczce, następnie podrzyj liście w rękach na mniejsze kawałki.
Przygotuj mały słoik do wywieszania sosu.
Krok po kroku
01/ Pomidory i ogórki małosolne pokrój w drobną kostkę.
02/ Na talerz rozłóż podarte liście sałaty, pomidora, ogórka małosolnego oraz groszek cukrowy (w całości).
SOS
03/ Do słoiczka wlej 5-6 łyżek oliwy z oliwek, 3-4 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Zakręć i porządnie wstrząśnij.
04/ Polej sałatki sosem.
Smacznego!