SAŁATKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
120.jpg



20 min + 1h na ugotowanie (i ostudzenie) ziemniaków | źródło: potasu, magnezu, żelaza, cynku,  wit. C, wit. z grupy B, wit. K; kwsów tłuszczowych omega 3-6-9; fitozwiązki: krarotenoidy, fitosterole | posiłek: węglowodany + tłuszcze + warzywa | 2 porcje

Tym przepisem chcemy trochę poczarować. A konkretniej to odczarować ziemniaki, które w kontekście diet i zdrowego odżywiania często są przedstawiane jako coś niezdrowego. Niesłusznie!

Ziemniaki, poza oczywistymi walorami smakowymi, są świetnym źródłem błonnika. Ten błonnik, występujący w ziemniakach w postaci skrobi opornej, w wyniku obróbki termicznej krystalizuje się do postaci glukozy (czyli cukru). Ale gdy pozwolimy im chwilę ostygnąć, powróci do pożądanej formy, dobrej dla naszych jelit i ich mikrobiomu!

Stąd właśnie przepis na ziemniaczaną sałatkę, uzupełnioną dodatkowo o przepyszny sos na zakwasie buraczanym (kiszonki to must-have dla naszego organizmu!) oraz zdrowe tłuszcze w postaci awokado i pestek dyni. Oszaleć więc można nie tylko na widok kolorów tej sałatki, ale i jej walorów odżywczych!



Składniki

8-10 młodych ziemniaków (około 500 gr) / szpinak / awokado / 2 garści pestek dyni  / 4 łyżki roślinnego jogurtu* / 4 łyżki  vege majonezu** / 4 łyżki soku z kiszonych buraków*** / 2 ząbki czosnku / oliwa z oliwek / sól i pieprz do smaku

u nas sprawdza się ten*
u nas sprawdza się ten**
zakwasu z buraków***

Zanim zaczniesz

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w małej ilości wody do miękkości (20-25 min), uważaj aby ich nie rozgotować. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. 

Umyj liście szpinaku.

Przygotuj patelnię.

Krok po kroku

01/ Po ostudzeniu pokrój ziemniaki w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek*, ułóż ziemniaki na patelni, dodaj sól i pieprz, podsmażaj z każdej strony po 3-4 minuty.

02/ Po ściągnięciu ziemniaków z patelni, dodaj odrobinę oliwy z oliwek (jeśli jest taka potrzeba), wrzuć pestki dyni, dodaj przyprawy (pieprz i sól) i mieszając podsmaż przez kilka minut.

03/ Awokado pokrój na cienkie plastry.

Sos

04/ Do kielicha blendera wrzuć: jogurt, majonez, wodę z kiszonych buraków, czosnek i pieprz i sól do smaku- zblenduj wszystko na gładki sos.

Sałatka

05/ Na talerze wyłóż szpinak, rozłóż ćwiartki podsmażonych młodych ziemniaków, dodaj pestki dyni, polej sosem.

Smacznego!


Na marginesie

* lub inny tłuszcz do smażenia


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl