słodkie frytki
Bartek, 11 grudzień 2019
do 20 minut | 2 osoby | bez glutenu | bez laktozy |
Jabłka, które kuszą niesamowitym zapachem cynamonu, są wybornie słodkie z nutą karmelu, kruche i delikatnie ciepłe. Idealna przekąska na długie, chłodne wieczory.
Składniki
3 jabłka / 1/2 szklanki mleka kokosowego* / 1/2 szklanki cukru kokosowego / 1 łyżeczka cynamonu / szczypta soli himalajskiej może być inne mleko roślinne*

Zanim zaczniesz
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Umyj i obierz jabłka.
Krok po kroku
01/ Pokrój jabłka w „ósemki”.
02/ Suche składniki wymieszaj dokładnie w misce.
03/ Jabłka zamaczaj w mleku kokosowym, obtaczaj w cukrze kokosowym z przyprawami i układaj na blaszce.
04/ Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni- program z termoobiegiem na 2-5 minut (do roztopienia cukru).*
* po ostygnięciu możesz polać ulubionym masłem orzechowym lub pastą tahini.