Szukaj

Smoothie z burakiem

Bartek, 28 grudzień 2019
Smoothie z burakiem

do 10 minut | 2 osoby | żelazo, potas | źródło witaminy C i kwasu foliowego | źródło fitozwiązków: betanina, antocyjany, azotany

Superfoods- kto z nas nie kojarzy tego słowa? W ostatnim czasie było głośno o produktach, których naturalna moc wykazuje właściwości zapobiegające i lecznicze dla wielu schorzeń. Mogliśmy usłyszeć o nasionach chia, jagodach goi czy spirulnie. Chcemy Wam dziś przedstawić warzywo- polski superfood, który z pewnością dobrze znacie i które gościło na większości wigilijnych stołów- w postaci barszczu lub może jeszcze innej.

Burak jest nie tylko wszechstronny- nadaje się do przygotowania wielu potraw- od zup, poprzez sałatki aż do deserów. Jest łatwo dostępny- można go jeść cały rok. No i ten kolor…

Betanina, antocyjany, azotany to dzięki tym fitozwiązkom burak jest tak soczyście purpurowy, ale to tylko powierzchowna zaleta, do organizmu związki te wnoszą o wiele więcej.

Betanina zapewnia działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, wymiata z organizmu wolne rodniki, przez co zapobiega uszkodzeniom komórek i tkanek. Antocyjany i azotany mają zbawienny wpływ na działanie układu krążenia. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i są prewencją dla miażdżycy, dzięki nim przypisuje się burakom właściwości zwiększające wydolność organizmu- idealnie przed aktywnością fizyczną. Azotyny mają wpływ na lepsze ukrwienie i dotlenienie mózgu, co gwarantuje jego sprawniejsze funkcjonowanie i lepszą pamięć- idealne przed pracą.

Poza tym burak jest dobrym źródłem potasu, kwasu foliowego i witaminy C.

Przekonaliśmy Was, że burak to żywieniowy superbohater?

Kiedy dodamy do niego porcję warzyw liściastych, źródło roślinnego błonnika, który jest najlepszym przyjacielem flory jelitowej, odżywia ją i wspomaga pracę jelit. Oraz porcję przypraw o silnym działaniu przeciwzapalnym (pisaliśmy o nich tu) mamy idealny przepis na detox organizmu. 

Czego więcej chcieć po świętach?



Składniki

1 burak średniej wielkości
1 jabłko
1 cytryna
1/5 ananasa*
garść szpinaku
garść jarmużu
szklanka soku pomarańczowego (świeżo wyciskany)
szklanka wody
łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
kilka ziarenek pieprzu

Zanim zaczniesz

Wszystkie warzywa i owoce umyj.

Krok po kroku

01/ Cytrynę obierz cienko z żółtej skórki. Ananasa obierz i pokrój. Buraka pokrój na mniejsze części.

02/ Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiel na gładki koktajl.



Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów