Szukaj

tort bezowy trenera błaszczyka

Bartek, 12 grudzień 2019
tort bezowy trenera błaszczyka

do 3 h | 8-10 osób | bez glutenu

To już tradycja! Trener Błaszczyk, już od kilku ładnych lat na urodziny prosi o coś pysznego. W tym roku z tej okazji zrobiłam tort bezowy, po raz pierwszy w życiu. Miała trochę stracha czy beza wyjdzie bez tradycyjnego, białego cukru, ale jest idealna: krucha i chrupiąca. Tonacja smakowa całego tortu pozostała w zeszłorocznym klimacie: mocno czekoladowy krem, słony karmel, orzechy i nutka pasty tahini. Idealny na urodziny, swiąteczny stół czy przywitanie nowego roku.

Składniki

1. Beza

5 jajek / 6 łyżek erytrolu / 6 łyżek cukru kokosowego / 2 łyżki mąki ziemniaczanej / 1 łyżka soku z cytryny/octu jabłkowego / 1/4 łyżeczki soli himalajskiej

2. Krem czekoladowy

2 opakowania serka mascarpone (2x 250gr) / 4-6 łyżek cukru kokosowego / 6 łyżek kakao / 1 łyżka rumu / 1 łyżeczka soku z cytryny/octu jabłkowego / szczypta soli himalajskiej

3. Słony karmel

1 szklanka suszonych daktyli (bez siarki) / 2 łyżki cukru kokosowego / 2 łyżki oliwy z pestek dyni / 1/2 łyżeczki soku z cytryny / 1/4 łyżeczki soli himalajskiej

4. Posypka orzechowa

1/2 garści migdałów / 1/2 garści orzechów włoskich*

5. Polewa

2-3 łyżki pasty tahini w płynnej konsystencji*



Zanim zaczniesz

Jajka schłodź w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z termoobiegiem (grzanie od góry i dołu), zmniejsz temperaturę do 150 stopni na 5 minut przed włożeniem bezy. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, na którym odrysuj 2 okręgi o średnicy 20-22 cm. Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia. Cukier kokosowy i erytrol zmiel na drobny proszek („cukier puder”).

Krok po kroku

1. Beza

01/ Oddziel dokładnie białka od żółtek. Do misy robota wlej białka (muszą być schłodzone), dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Zmniejsz obroty robota i dodawaj łyżka po łyżce zmielony na cukier puder słód (po każdej łyżce czekaj, aż słód się rozpuści). Następnie po łyżeczce dodawaj mąkę ziemniaczaną. Do tak przygotowanej piany dodaj sok z cytryny i szpatułką dokładnie wymieszaj.

02/ Na przygotowanej blaszce ułóż z piany 2 okręgi (blaty tortu). W jednym zbuduj naokoło ścianę, wysokości około 2-3 cm (dolny blat).***

03/ Wsadź blachę do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Susz przez 1,5h, w tym czasie nie otwieraj piekarnika (pod żadnym pozorem). Po 1,5h wyłącz piekarnik, uchyl go i pozostaw blaty do ostygnięcia.

2. Kem czekoladowy

01/ Przełóż mascarpone do misy robota, końcówką do mieszania utrzyj na gładką masę.

02/ Dodaj suche składniki łyżka po łyżce cały czas mieszając. Na końcu dodaj sok z cytryny i rum.

03/ Odstaw w zimne miejsce.

3. Słony karmel

01/ Odlej wodę z daktyli (do innego naczynia, kilka łyżek może się przydać).

02/ Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera**** i zmiksuj na gęstą, płynną masę (gdyby konsystencja była za gęsta dodaj wodę z moczenia daktyli).

4. Posypka orzechowa

01/ Wrzuć orzechy do kielicha blendera i zmiksuj na gruboziarnisty proszek.****

5. Budowa tortu

01/ Kiedy bezy wystygną, dolny blat połóż na tortownicy.

02/ Napełnij go kremem czekoladowym (zostaw łyżkę na wierzch).

03/ Dodaj cienką warstwę słonego karmelu.

04/ Przykryj całość drugim blatem.

05/ Puść wodze fantazji w zdobieniu deseru. U nas: odrobina kremu czekoladowego rozsmarowana na górze, posypana orzechami i oblana 2 łyżkami tahini z wysokości około 10 cm. 

* zostaw 2-3 orzechy w całości do dekoracji
** zamiast pasty tahini możesz użyć masła orzechowego 
(wstaw słoiczek do gorącej wody aby uzyskać płynną konsystencję).
*** jeśli zostanie Ci piany w wolny miejscu na blaszce, rozłóż małe bezy (1-2 cm), świetnie sprawdzają się do ozdoby tortu.
**** blender ręczny też się sprawdza

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów