Szukaj

TOST na kalafiorze

Bartek, 30 styczeń 2021
TOST na kalafiorze

30 min  | źródło: wapnia, magnezu, fosforu, sodu, cynku; wit. C, wit. K | źródło: fitozwiązków: foliany, beta-karoten | źródło błonnika | posiłek warzywa + tłuszcz | 2 porcje

Czasem najlepsze pomysły są efektem przypadku. Tak też było z toastami na kalafiorze, które dziś Wam prezentujemy.

Po przygotowywaniu wpisu z niedzielnym obiadem zostały nam dwa steki z kalafiora, które Bartek wykorzystał do… tostów. Co to za tosty bez pieczywa, możecie spytać. A no takie dla osób z insulinoopornością albo po prostu tych z Was, którzy szukają zamiennika dla niekoniecznie zdrowego, białego chleba, a przy tym uwielbiają tosty.

Tostowym bohaterem dnia został więc kalafior - źródło witaminy K, C oraz fitzwiązków: folianów (wspomagających pracę układu nerwowego i krwionośnego). Do tego dołożyliśmy frytki z warzyw (pieczonej kalarepy, marchewki i cukinii) oraz nadzienie z pieczarkami i porem. Kolejny vege zamiennik fast foodu odnaleziony!



Składniki

2 steki z kalafiora* / połowa pora / 10-15 pieczarek / 1 mała cukinia / 1 kalarepa / 2 marchewki / ser cheder / oliwa z oliwek*** / czarnuszka / czosnek niedźwiedzi** / pieprz i sól 

przepis na steki z kalafiora znajdziesz tu :)*
u nas królują przyprawy naturalne "Cayenne"**
lub inny tłuszcz do smażenia***

Zanim zaczniesz

Umyj dokładnie warzywa, kalarepę i marchew obierz cienko ze skóry. Cukinie, marchew i kalarepę pokrój w słupki (jak frytki). Pieczarki i porę pokrój w cienkie plastry. Ser zetrzyj na tarce (taką ilość aby posypać na wierzchu tosty).

Przygotuj patelnię, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.



Krok po kroku

01/ Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż warzywa: cukinia, marchew, kalarepa, polej je 1-2 łyżkami oliwy z oliwek*, posyp solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min (tak aby warzywa pozostały lekko al dente).

02/  Farsz na tosty: rozgrzej patelnię z 2-3 łyżkami oliwy* na małym ogniu. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną porę i pieczarki, oprósz solą i pieprzem i podsmażaj około 10 minut (aż wszystko puści sok i zmięknie).

03/ Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż 2 steki z kalafiora**, dodaj farsz z pieczarek i pory, posyp serem i czarnuszką. Włóż do piekarnika na 5 minut (do rozpuszczenia sera).

Smacznego!


Na marginesie

* lub innego tłuszczu
** przepis na setka z kalafiora znajdziesz tu :)

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów