VEGE BURGER z kotletem jaglanym
Bartek, 31 lipiec 2020
45 minut | posiłek węglowodanowy | bez glutenu | źródło antyoksydantów | 6 porcji
Jeśli w Twojej domowej spiżarni pozostały po okresie kwarantanny produkty z długim terminem przydatności, wykonanie naszego przepisu na vege hamburgera z kotletem jaglanym zajmie Ci dosłownie chwilę. Proponujemy Ci prawdziwe gotowanie w duchu less waste. Oglądasz właśnie ekskluzywny przepis dla wtajemniczonych w niemarnowanie. Pyszny kotlet jaglany, świeża bułka i ulubione dodatki – takie dania powinni serwować w niebie!
Skąd pomysł na vege hamburgera z kaszy jaglanej? Na własną wersję popularnego fastfoodu zdecydowaliśmy się w czasie kwarantanny. Kilka tygodni zamknięcia spowodowało, że każdy z nas starał się zapewnić sobie maksimum komfortu, a nic tak nie poprawia humoru, jak smaczna bułka, duży kotlet i ulubione dodatki. Tak, trenerzy też uwielbiają jeść!

Do vege hamburgera możesz dodać – taką propozycję podania znajdziesz w przepisie – zdrowe kiszonki, które rewelacyjnie działają na Twój organizm. Ukiszone warzywa robią wiele dobrego dla flory Twoich jelit i układu odpornościowego. Przeczytaj o cudownych właściwościach kiszonych buraków! Latem, gdy na lokalnym bazarku dumnie prezentują się świeże warzywa, modyfikuj nasze danie i ciesz się pełnią smaku! Pamiętaj, że dla Twojego zdrowia znaczenie ma również to, po jakie sięgniesz pieczywo. Jeśli zdecydujesz się na oldschool, możesz podać kotleta z chlebkiem gryczanym z przepisu BodyHero lub wybrać gotową bułeczkę o dobrym składzie.
Wiesz, że kolorowe, świeże i smaczne warzywa są bogate w fitozwiązki, które Twój organizm uwielbia i świetnie przyswaja? W tym przepisie sięgamy po kolor zielony i fioletowy, ale to od Ciebie zależy, czy na Twoim talerzu pojawi się również soczysta pomarańcz marchewki, intensywny róż rzodkiewki, czy hipnotyzująca czerwień pomidora. Warzywa będą doskonałym dodatkiem do vege hamburgera, możesz z nich również ugotować zupę pełną smaku i witamin.
Jeśli tak jak my masz słabość do pysznego, zdrowego jedzenia, a na myśl o burgerze robisz się głodny, najwyższy czas na gotowanie! Bardzo cieszymy się, gdy korzystasz z naszych przepisów i mocno trzymamy za Ciebie kciuki. Pamiętaj, aby zrobić zdjęcie potrawy i wrzucić je na Facebooka lub Instagrama. Koniecznie oznacz nas #bodyhero, #foodbybh. Po obejrzeniu zdjęć Bartek chodzi po domu ze śpiewem na ustach #zadbajotrenera :)

Składniki
Kotlet jaglany
2/3 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) / 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej / 2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki / 1 jajko / 4-5 łyżek mąki ryżowej / 3 łyżki oleju kokosowego / sól himalajska / pieprz / przyprawa warzywko*
naturalnie suszona włoszczyzna*
Blanszowana kapusta czerwona i blanszowana cebula
połowa główki kapusty czerwonej / 2-3 małe cebule / 3-4 łyżki oleju kokosowego / sól himalajska
Dodatki
6 bułek o dobrym składzie*/ kiszony ogórek / świeży ogórek / sałata lodowa / ketchup / musztarda
my postawiliśmy na bułki owsiane z Lidla*
Zanim zaczniesz
Kotlet jaglany
Kasze jaglaną przed ugotowanie dokładnie wypłucz na zmianę w gorącej i zimnej wodzie (po 2-3 minuty). Następnie ugotuj. Bartek opracował gotowanie kaszy tak, aby wyszła miękka. Już się z Tobą tą tajemnicą dzielimy :) Zalej w garnku kaszę wodą w proporcji 1:3 (dla wody) i doprowadź do wrzenia. Jak woda się zagotuje dodaj łyżkę oleju kokosowego, 2-3 szczypty soli, zamieszaj i pozostaw pod przykryciem na małym ogniu aż do wchłonięcia przez kaszę calej wody. Pozostaw do ostudzenia.
Blanszowana kapusta i blanszowana cebula
Poszatkuj drobno kapustę. Poszatkuj w cienkie pióra wszystkie cebule.
Dodatki
Świeże warzywa dokładnie umyj.
Krok po kroku
Kotlet jaglany
01/ Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną włóż do dużej miski. Dodaj przyprawy, kukurydzę, fasolę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj.
02/ Z przygotowanego ciasta uformuj 6 kotletów. Najlepiej podzielić ciasto na 6 części, z każdej uformować kulkę i spłaszczyć.
03/ Kotlety obtocz z obu stron w mące ryżowej.
04/ Na patelni rozgrzej olej kokosowy i obsmaż kotlety, po 3-5 minut z każdej strony.
Blanszowana kapusta czerwona i blanszowana cebula
01/ W garnku rozpuść 2-3 łyżki oleju kokosowego.
02/ Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowaną kapustę, dodaj sól.
03/ Blanszuj przez 5-7 minut na średnim ogniu mieszając.
04/ Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju kokosowego.
05/ Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowane cebule, blanszuj przez 5-7 minut na średnim ogniu stale mieszając. Po tym czasie, przykryj patelnię i duś przez kolejne 10 minut na małym ogniu.*
06/ Na końcu dodaj łyżkę oleju kokosowego i sól. Ponownie blanszuj na dużym ogniu przez 2-3 minuty.**
Dodatki
01/ Ogórki kiszone i świeże pokrój na cienkie plastry.
02/ Przygotuj po 2-3 liści sałaty do każdego hamburgera.
Hamburgery
01/ Każdą z bułek posmaruj ketchupem i musztardą.
02/ Dodaj: sałatę, łyżkę/garść blanszowanej kapusty, łyżkę/garść blanszowanej cebuli, kilka plastrów ogórków kiszonych, kilka plastrów ogórków świeżych, kotleta jaglanego.
03/ Wierzchnią część bułki rownież posmaruj ketchupem i musztardą. Zamknij hamburgera od góry. Smacznego!
Na marginesie
* aby cebula puściła wodę
** aż odparuje z patelni cała woda