vege krem z groszku
Bartek, 22 luty 2021
20 min | źródło: żelaza, wit. C, wit. K, fitozwiązków: folinaów | źródło: białka roślinnego i błonnika | duży garnek
Od jakiegoś czasu na naszym blogu lądują głównie przepisy wegetariańskie i wegańskie, ale nie powinno to nikogo dziwić. W końcu promujemy ZDROWY styl życia, a jesteśmy przekonani, że dieta roślinna to właśnie jeden z jego elementów.
To o roślinne składniki opiera się nasz jadłospis od 2-3 lat. Zapoczątkowała to nasza… Fasola, która w pewnym momencie po prostu odmówiła jedzenia mięsa (a uwierzcie, niezły z niej uparciuch!). Do Fasoli stopniowo dołączyła i reszta rodziny. Na takiej diecie czujemy się po prostu lepiej, a dokument “What the Health” (do obejrzenia na Netflixie) utwierdził nas w przekonaniu, że to dobry wybór.
Zachęcamy i Was do zazielenienia swojego codziennego menu - bez przypisywania sobie ideologicznych łatek, po prostu, dla zdrowia!
Na dziś przygotowaliśmy dla Was bardzo zielony, vege przepis: zupę-krem z mrożonego, zielonego groszku. Groszek to wspaniałe źródło żelaza, witaminy K, C, folianów oraz roślinnego białka. W końcu mięśnie na czymś trzeba wybudować, prawda?

Składniki
2 opakowania mrożonego, zielonego groszku (1kg) / 2 ząbki czosnku / 1 litr bulionu warzywnego* / 6 łyżek oliwy z oliwek / 2 łyżki octu jabłkowego / 10 listów świeżej mięty / sól i pieprz do smaku
z braku laku może być woda ;)*
Zanim zaczniesz
Przygotuj patelnię i średniej wielkości garnek. Obierz i pokrój czosnek. Wyciągnij groszek z zamrażarki. Przygotuj blender ręczny.*
Krok po kroku
01/ Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzuć opakowania groszku, podsmażaj do momentu aż groszek będzie miękki, przełóż do garnka.
02/ Na patelni rozgrzej kolejne 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć pokrojony czosnek, podsmażaj do uzyskania złotego koloru, całość dodaj do garnka z groszkiem.
03/ Zagotuj 1l bulionu warzywnego, zalej groszek i dodaj miętę.
04/ Całość zblenduj, dodaj pieprz i sól według uznania.
Smacznego!
Na marginesie
* lub kielichowy