Szukaj

VEGE LODY Z CZEKOLADOWĄ GRANOLĄ

Bartek, 30 maj 2021
VEGE LODY Z CZEKOLADOWĄ GRANOLĄ

15 min (+ 6-8h na zamrożenie bananów) | źródło: wit. A, C, E oraz wit z grupy B; potasu, magnezu, fosforu, wapnia  | źródło błonnika  | posiłek: węglowodany + tłuszcze  | 2 porcje


Nieskromnie przyznajemy, że stworzyliśmy przepis na roślinne lody idealne! Kremowa, gęsta konsystencja przy braku mleka? To możliwe dzięki zblendowanym bananom, których charakterystyczny smak neutralizuje pyszny dodatek masła orzechowego i kakao.


Lody kojarzą nam się głównie ze słodkim dzieciństwem, dlatego w przypadku tego przepisu decydujący głos dostała Fasola. A dla Fasoli nie ma lodów bez posypki. Dodaliśmy więc ziarna amarantusa, czyli prawdziwego super food!


Amarantus zawiera bowiem dużo białka - zapewnia naszemu organizmowi komplet aminokwasów, których ten nie jest w stanie sam wytworzyć. A poza tym jest źródłem witamin (z grupy B, A, C i E), błonnika oraz magnezu, fosforu, potasu i wapnia. No i oczywiście może pełnić rolę pysznej, zdrowej posypki do lodów - ale to już wszyscy wiemy :)


Przepis na lody z bananów świetnie nada się na specjalne okazje - jak nadchodzący Dzień Dziecka, ale przede wszystkim na co dzień, dla letniej ochłody i przyjemności!



Składniki

4 zielone (niedojrzałe) banany / 2-3 suszone daktyle / 3-4 łyżeczki naturalnego kakao / szczypta cynamonu / szczypta soli himalajskiej / mleko roślinne / łyżka masła orzechowego / szklanka amarantusa ekspandowanego* / 2-3 łyżki cukru kokosowego

Lub ekspandowanej gryki/jagła*

Zanim zaczniesz

Dzień wcześniej
Obierz banany ze skóry*, podziel na małe części, wrzuć do woreczka i zamroź.

*to bardzo ważna część tego procesu, banany zamrożone w skórce są bardzo ale to bardzo trudne do obrania- sprawdziliśmy :D

Krok po kroku

Lody

01/ Daktyle zalej gorącą wodą, pozostaw na kilka minut aż zmiękną i odlej wodę.

02/ Zamrożone banany wrzuć do kielicha blendera, dodaj  2-3 łyżeczki kakao, szczyptę cynamonu, szczyptę soli, masło orzechowe i sparzone wcześniej daktyle.

03/ Rozpocznij blendowanie dodając mleko roślinne łyżka po łyżce.*

04/ W razie trudności z uzyskaniem gładkiej konsystencji zmniejsz obroty blendera, zdejmij przykrywkę i drewnianą łyżką pomóż bananą dostać się pod ostrza.

Granola

05/ Amarantus przełóż do miseczki, dodaj cukier kokosowy, 2 łyżeczki kakao, szczyptę soli. Całość zalej odrobiną mleka roślinnego (ilość potrzebna do połączenia składników).

06/ Do miseczek rozłóż lody, dodaj na wierzch granolę, polej łyżeczką masła orzechowego.

Smacznego!


Na marginesie

*  zbyt duża ilość mleka zamieni lody w czekoladowego shakea

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów