Vege zupa grzybowa
82.jpg

20 min + 1 h gotowania | ź ródło: wit. z grupy B, potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, antyoksydanty, kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9 | białko + tłuszcze | 2l garnek

W grudniu nie może zabraknąć przepisu na zupę grzybową. Chociaż wiemy, że różne potrawy królują na wigilijnym stole, pominięcie tradycyjnej grzybowej wydaje się kompletnie nie w porządku. Oto ona #kitchenqueen jej pyszność grzybowa #foodbybh! Jeśli szedłeś kiedyś po schodach na VIII. lub IX. piętro w bloku - #bodyhero, więc jesteśmy pewni, że tak – Twój nos na pewno bezbłędnie odnajdzie mieszkanie, w którym gotuje się grzybowa. Co za zapach! Nasza zupa to lekki warzywny bulion, bardzo aromatyczny z dodatkiem całych grzybów – im więcej, tym lepiej z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Grzyby w naszym domu zawsze pochodzą ze sprawdzonego źródła. Są kupowane świeże jesienią, a następnie mrożone. Nie są zbierane. Chcesz wiedzieć dlaczego? Gdy Asia i Bartek jeszcze umawiali się na randki, marzyli o wspólnej, a jakże, romantycznej wyprawie na grzyby. Takiej, gdzie ona idzie przez las w pięknej sukience i w kolorowych kaloszach, on trzyma ją za rękę, uśmiechają się do siebie, a do wielkiego wiklinowego kosza zbierają piękne, dorodne grzyby. Spacer był, sukienka była, kosz również był i grzyby – prawdziwe morze grzybów. Śmiechom i zachwytom zakochanej pary nie było końca. „Szczęście nowicjuszy” – myśleli sobie. Dokładnie tak było, bo na szczęście między romantycznym grzybobraniem a wspólną konsumpcją grzybów, pojawił się ktoś – dobra dusza, to trzeba sobie powiedzieć, która wyjaśniła zakochanym, że jeśli przyrządzą zebrane grzyby, z pewnością będzie to ich ostatnia potrawa. Jak się domyślasz, Asia i Bartek nie poszli więcej na grzyby, chociaż spacery po lesie wciąż są ich ulubioną formą spędzania wolnego czasu.

Dzisiaj natomiast z okazji grudnia i przed Wigilią specjalnie dla Ciebie: całkowicie bezpieczna zupa grzybowa z polskich grzybów #wildmushroom #vegan. Oznacz nas na zdjęciach i pokaż, jak Ty przyrządzasz grzybową!



Składniki

1 kg grzybów mrożonych* / 2l wody** / 1 cebula / 2 ząbki czosnku / 6 łyżek przyprawy naturalnej warzywko / 5 łyżek oliwy z oliwek

mogą być też świeże*
lub bulionu warzywnego**
u nas królują przyprawy naturalne Cayenne***

Zanim zaczniesz
Przygotuj duży garnek (2,5- 3l), wyciągnij grzyby z zamrażalnika na około 1h przed gotowaniem. Poszatkuj cebulę i czosnek.

Krok po kroku

01/ Do garnka dodaj oliwę z oliwek, rozgrzej ją na małej mocy palnika, dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj do zeszklenia.

02/ Dodaj warzywko i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.

03/ Zalej wszystko wodą, dodaj grzyby, gotuj na małej mocy palnika przez około 1h.

04/ Dodaj pieprz i sól do smaku.*


Na marginesie

* według uznania

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl