Szukaj

Zupa warzywna

Bartek, 25 marzec 2020
Zupa warzywna

do 30 min + 2h gotowania | duży gar  zupy dla wszystkich | źródło błonnika roślinnego | źródło fitozwiązków

Proste przepisy, które „robią się same” i do tego smakują przez kilka dni, to często nasze zbawienie. Ten przepis na zupę warzywną jest bardzo prosty i zdrowy. Warzywa to zawsze dobry pomysł! Są rekomendowane do jedzenia w każdym posiłku. I nic dziwnego nie ma lepszego połączenia minerałów, witamin i fitozwiązków. Witaminy i minerały raczej wszyscy znamy i wiemy, że organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania, ale co to są te fitozwiązki? To naturalnie występujące w roślinach substancje, które poza tym, że zwiększają przyswajalność witamin i minerałów, mają szereg pozytywnego wpływu na zdrowie.

Jakie działanie mają fitozwiązki

  • mają działanie antyoksydacyjne, pomagają usuwać nadmiar wolnych rodników, które odpowiedzialne są między innymi za proces starzenia i rozwój chorób „cywilizacyjnych”- chcesz powiedzieć NIE cukrzycy czy miażdżycy-dodaj warzywa do swojego jadłospisu. Chcesz poddać się najskuteczniejszej terapii anty agent-zadbaj o rośliny na talerzu.
  • pomagają redukować stany zapalne w organizmie, kiedy znajda się na talerzu osoby borykającej się np. z chorobą autoimmunologiczną (każda jest stanem zapalnym) lub przewlekle zmęczonej organizm poczuje ulgę.
  • wspomagają prace układu nerwowego- lepsza pamięć, lepsza możliwość skupienia i koncentracji, pomoc dla ciała w radzeniu sobie ze stresem, poprawa koordynacji lub pomoc w regeneracji po chorobie wpływającej na układ nerwowy jak np. półpasiec. To wszystko dzięki temu, że niektóre fitozwiązki wspomagają powstawanie nowych komórek nerwowych i rozwój połączeń neuronalnych w mózgu.
  • wspomagają pracę układu krążenia. Mają korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi czy poziom cholesterolu we krwi. Kardiolodzy często proponują swym pacjentom dietę wegetariańską, aby wzmocnić układ sercowo-naczyniowy ;)
  • wspomagają pracę układu odpornościowego, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (możecie poczytać o tym tutaj). Dodatkowo zapewniona przez nie lepsza przyswajalność mikroelementów sprawia, że odporność jest na wyższym poziomie.
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, hamują rozwój komórek nowotworowych. Jednym z elementów profilaktyki chorób nowotworowych to dieta bogata w produkty roślinne.
  • zmniejszają objawy alergii, wpływają na obniżenie poziomu histaminy. Kto jest alergikiem ten wie, że każdy sposób jest dobry na zmniejszenie swoich objawów- jeśli pomoże talerz odpowiednich warzyw każdego dnia?
  • korzystnie wpływają na wzrok, niektóre z nich mogą nawet zapobiegać zwyrodnieniu barwnikowemu siatkówki. Sokoli wzrok dzięki porcji warzyw? Warto? :)

Fitozwiązków jest bardzo dużo, każdy z nich ma inne pozytywne działanie na organizm. Żadna roślina nie jest źródłem ich wszystkich, dlatego warto dbać o mnogość produktów roślinnych w codziennej diecie.

Zestaw warzyw do zupy nie musi być „sztywny”, pobaw się składem. W końcu gotowanie jest najlepsze, kiedy nie musisz trzymać się ostro przepisu. Ta zupa Ci to umożliwi :)



Składniki
1/2 kalafiora
1/4 (2 szklanki pokrojonej w kawałki) dowolnej dyni*
1 mały por
2 garści/szklanki pieczarek
1 mała cukinia
3-5l wody**
2 łyżki masła***
3 liście laurowe
7-8 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
2 łyżki przyprawy typu warzywko (naturalnie suszona włoszczyzna)
opakowanie/150gr serka koziego (opcjonalnie)
1 mała ostra papryczka (opcjonalnie/ dla odważnych ;)

można zamienić na 2 małe bataty*
w zależności czy wolisz zupę jak krem czy zupę krem ;)**
można zamienić na ole kokosowy***

Zanim zaczniesz

Przygotuj duży garnek. Umyj dokładnie wszystkie warzywa i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj blender ręczny (nogę).

Krok po kroku

01/ Wrzuć pokrojone warzywa (bez papryczki) do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy (prócz soli i pieprzu).

02/ Całość doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz na minimum i gotuj 2h.

03/ Kiedy warzywa są miękkie zblenduj całość na gładką masę.

04/ Dodaj masło, serek kozi, pokrojona w drobną kostkę papryczkę**, dopraw solą i pieprzem.

05/ Nadwyżkę zupy po ostudzeniu możesz przelać do worków strunowych i zamrozić :)

Na marginesie

* zamiast blendera ręcznego możesz użyć kielichowy
**opcjonalnie


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów