Dyniowe Brownie
Dyniowe Brownie

1,5h + 2h na przygotowanie dyniowego puree| źródło: wit. A, wit. E, cynku, magnezu, potasu, selenu, wapnia | źródło fitozwiązków: B- karotenoidy | źródło: błonnika | posiłek: warzywa + tłuszcze | duża blacha (z piekarnika, o wymiarach: 34-40cm)

 

Osoby z insulinoopornością (jak Asia) nie mają łatwo w świecie wypieków. Ale na szczęście z ratunkiem przychodzą… warzywa skrobiowe! Jednym z nich jest właśnie dynia, główny składnik naszego brownie. 

Do tego w naszym przepisie używamy cukru kokosowego (o niższym indeksie glikemicznym) oraz gorzkiej czekolady (60-80% kakao). A gorzka czekolada świetnie działa na nasz nastrój (kto potwierdzi?) oraz na ogólne funkcjonowanie organizmu dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczach -  flawonoidach. 

To wszystko dzięki zawartości skrobi opornej, która nie jest trawiona w jelicie cienkim, wobec czego nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru po jedzeniu. By jednak tak się stało (a właściwie - nie stało), dynia musi ostygnąć po gotowaniu, pieczeniu czy też smażeniu. 

Dlaczego?

By glukoza, która wytworzyła się pod wpływem ciepła, z powrotem przemieniła się w korzystną dla nas skrobię. 



Składniki

1/4 dyni zwyczajnej* (750ml dyniowego pure) / 1/2 szklanki soku pomarańczowego / 4 jajka / 6-8 łyżek kakao / 8-10 łyżek cukru kokosowego / 8 łyżek mąki ryżowej / 2 łyżki oleju kokosowego / 2 łyżki masła orzechowego / 2 łyżki masła / łyżeczka ekstraktu z wanilii / 2 szczypty soli  / 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego / tabliczka gorzkiej czekolady (60-80% kakao)

*my mieliśmy ogromną z 1/4 wyszło nam 750 ml dyniowego puree.

Zanim zaczniesz 
Dynię obież ze skóry i pokrój na małe części.
Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
 

Krok po kroku

01/ Na przygotowaną blachę rozłóż pokrojoną na małe kawałki dynię, posyp ją mną ilością cukru kokosowego (1 łyżką) i cynamonem (1/2 łyżeczki), powtykaj masło pomiędzy kawałki. Piecz w piekarniku przez około 30-40 min (aż zrobi się miękka). Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.

02/ Upieczoną dynię wrzuć do kielicha blendera, dodaj sok pomarańczowy i zmiksuj na gładkie puree.

03/ Do dyniowego puree dodaj resztę składników (jaja, kakao, cukier kokosowy, olej kokosowy, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii, cynamon i sól), zblenduj na gładką masę.

04/ Do czekoladowej masy dodaj pokruszoną gorzką czekoladę i dokaładnie wymieszaj (nie blenduj- chodzi o kawałki czekolady :)

05/ Całość wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 50-60 minut (termoobieg, grzanie: góra i dół, temp. 180 stopni).


Lubisz więcej czekolady- dodaj jeszcze 1/2 tabliczki na wierzch ;)

Smacznego!


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl