
2h | źródło: wit. A, wit. E, wit. C, cynku, selenu, wapnia, magnezu, potasu oraz kwasu foliowego | źródło fitozwiązków: Beta-karoten | źródło: błonnika | posiłek: warzywa + tłuszcze | duży gar rozgrzewającej zupy krem
Dynia dyni nierówna! Mamy słodkawą, naszą ulubioną dynię hokkaido, dynię prowansalską, makaronową czy tę zwyczajną - wyróżniającą się przede wszystkim rozmiarem. I to właśnie z niej zupę krem do tego przepisu przygotował Bartek.
Wbrew nazwie, była to dynia nie byle jaka, bo od taty Krzyśka z naszego teamu. Niech żyją lokalne składniki! A dynia w szczególności, bo zawiera w sobie:
- witaminę A i E (które dobrze przyswajać razem z tłuszczami, bo to w nich się rozpuszczają)
- minerały: kwas foliowy, wapń, niacynę, magnez, potas, selen, cynk,
- beta-karoten (świetny antyoksydant, który odpowiada za opóźnienie starzenia się organizmu oraz profilaktykę związaną z chorobami cywilizacyjnymi jak choroby serca czy układu krążenia).
Wszystkie te składniki nie są zatracane podczas gotowania, więc możecie być spokojni o pyszny smak i prozdrowotne działanie. A by jeszcze podkręcić to drugie, możecie polać krem olejem dyniowym. Jest świetnym źródłem wielu witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych - szczególnie omega 3 i omega 6 oraz fitosteroli.
1/4 dyni zwyczajnej* / 1-1,5kg ziemniaków / 5-8cm korzenia imbiru / 5 cebul szalotek / 4 ząbki czosnku / 10-15 łyżek oliwy z oliwek** / 3 łyżki naturalnego octu jabłkowego / sok z całej cytryny / sól gruboziarnista do smaku*** /
*nasz była naprawdę ogromna. Porcja dyni na zupę po pokrojeniu powinna zająć dużą miskę.
**lub masła (proporcjonalnie)
***sól gruboziarnista nadaje głębszy smak podczas długiego gotowania
Zanim zaczniesz
Obierz dynię ze skóry i pokrój w dużą kostkę.
Cebule i czosnek poszatkuj.
Ziemniaki i imbir umyj i pokrój: ziemniaki w kostkę, imbir w cienkie plastry.
Przygotuj duży garnek.
Krok po kroku
01/ Na dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj 10-15 minut.
02/ Do cebuli i czosnku dodaj ziemniaki i dynię- chwile podsmażaj, następnie zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Użyj takiej ilości wody żeby warzywa były przykryte na długość 1/3 małego palca.
03/ Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika, dodaj plastry imbiru i 2 duże szczypty soli gruboziarnistej- gotuj około 1-1,5h na małej mocy palnika.
04/ Na końcu gotowania wyjmij plastry imbiru, dodaj sok z całej cytryny oraz ocet jabłkowy (3 łyżki) i zmiksuj wszystko na gładką zupę krem.
05/ Nam najbardziej smakuje z pestkami dyni i odrobiną oleju z pestek dyni na wierzchu.
Smacznego!