ZUPA CEBULOWA
ZUPA CEBULOWA

1h | źródło: wit. C, potasu, wapnia, fosforu | źródło fitozwiązków: antocyjany, flawonoidy | źródło: błonnika | posiłek: węgle + tłuszcze | duży gar rozgrzewającej zupy krem 

Co jest dla Was smakiem świąt? Makowiec, pierogi z kapustą i grzybami, a może barszcz z uszkami? Nasza (a konkretniej - Asi) odpowiedź może Was zaskoczyć. Dla nas gwiazdka to miska gorącej zupy cebulowej!

A wszystko zaczęło się od babci Asi i jej francuskich korzeni. Gdy mała Asia pewnego dnia spróbowała zupy cebulowej babci, w święta już nie można było podawać żadnej innej! Cebulową tradycję przejęła nasza Fasola, która też szczególnie ją sobie ukochała. 

Nasza cebulowa to wegetariańska wersja przepisu babci. A więc maksymalnie domowa, sycąca i odżywcza. Jej sekret? Cebulka zeszklona na złoto (dająca słodkawy posmak) i ziemniaki jako baza. A jak wiecie, od dawna staramy się odczarować ziemniaki, które mają prozdrowotny wpływ na jelita dzięki skrobi opornej, a po ostudzeniu i ponownym podgrzaniu ich indeks glikemiczny jest znacznie niższy. Co ogólnie jest oczywiście istotne, ale w święta zdecydowanie warto sobie odpuścić w każdym temacie, nie tylko jedzeniowym! 

Życzymy Wam wspaniałych świąt, a teraz przepis, który pozwoli wprowadzić cebulową na domowe salony: 



Składniki

2l wywaru warzywnego* / 2 kg białej cebuli / 0,5 kg ziemniaków / 6 cebul szalotek / 4 ząbki czosnku / 0,5 kostki + 1 łyżeczka masła** /  sól i pieprz do smaku

*ugotowany na włoszczyźnie (+ziele angielskie i liść laurowy) lub z wege kostki rosołowej lub suszu warzywnego.
**lub 0,5 szklanki oliwy z oliwek.
***sól gruboziarnista nadaje głębszy smak podczas długiego gotowania

Zanim zaczniesz 

Umyj zmienniaki (obierz- opcjonalnie) i kroj w kostkę..
Cebule pokrój w drobną kostkę.
Szalotki pokrój w cienkie piórka.
Przygotuj duży garnek i patelnię. 

Krok po kroku

01/ Na dnie garnka rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę i podsmażaj 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Cebula ma się zeszklić i nabrać złotego koloru.

02/ Do cebuli dodaj ziemniaki i podsmażaj kolejne 5-10 min, następnie zalej wywarem doprowadź do wrzenia. Użyj takiej ilości wody żeby warzywa były przykryte na długość 1/3 małego palca.

03/ Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj 30-40 minut.

04 / W tym czasie na patelni rozpuść łyżeczkę masła i podsmaż szalotkę - ponownie do złotego koloru.

05/ Na końcu gotowania zmiksuj wszystko w garnku na gładką zupę krem.

06/ Dodaj szalotkę do garnka.

 Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl