
Co jest dla Was smakiem świąt? Makowiec, pierogi z kapustą i grzybami, a może barszcz z uszkami? Nasza (a konkretniej - Asi) odpowiedź może Was zaskoczyć. Dla nas gwiazdka to miska gorącej zupy cebulowej!
Co jest dla Was smakiem świąt? Makowiec, pierogi z kapustą i grzybami, a może barszcz z uszkami? Nasza (a konkretniej - Asi) odpowiedź może Was zaskoczyć. Dla nas gwiazdka to miska gorącej zupy cebulowej!
Jak wygląda Twój typowy dzień? Zaczynasz poranek od jogi, przeczytania kilku stron książki i nieśpiesznie wypitej kawy? A może raczej budzik brutalnie przerywa i tak już za krótki sen, w osiedlowej Żabce w pośpiechu chwytasz hot-doga i lecisz do pracy, której stres jest nieodłączną częścią?
Dynia dyni nierówna! Mamy słodkawą, naszą ulubioną dynię hokkaido, dynię prowansalską, makaronową czy tę zwyczajną - wyróżniającą się przede wszystkim rozmiarem. I to właśnie z niej zupę krem do tego przepisu przygotował Bartek.
Osoby z insulinoopornością (jak Asia) nie mają łatwo w świecie wypieków. Ale na szczęście z ratunkiem przychodzą… warzywa skrobiowe! Jednym z nich jest właśnie dynia, główny składnik naszego brownie.
Czasem w życiu nakombinujemy się, jak się tylko da, a najlepsze rozwiązanie mamy tuż pod nosem. Tak też było z wywarem dyniowym, który zawsze przygotowuje jesienią Bartek, nie próbując go przed zmiksowaniem na krem. Któregoś dnia nasza znajoma spróbowała samego bulionu i wszyscy przepadliśmy. Stąd dziś na blogu zupa z dyni, ale nie w formie kremu, a rozgrzewającego wywaru z imbirem z imbirem.
W codziennym odżywianiu kierujemy się zasadą, by nie łączyć węgli i białek w jednym posiłku. Ale co zrobić, jak najdzie nas ogromna ochota na soczystego, chrupiącego burgera? Dzięki inspiracji Vege Box Cafe, do którego wpadamy weekendami, stworzyliśmy przepis na burgera w… sałacie!
Czy jadłospis pełen różnorodnych, kolorowych warzyw nazwalibyście monotonnym? My zdecydowanie nie! Szczególnie w sezonie letnim, kiedy natura jest dla nas tak hojna.
Co zjeść, kiedy w letnie, upalne popołudnie najdzie nas ochota na coś słodkiego? Ptasie mleczko? My proponujemy je w zdrowym wydaniu - w formie ciasta z borówkami. Proste do zrobienia, bogate w składniki odżywcze i bez pieczenia (a to duży plus, bo kto lubi latem odpalać piekarnik?).
Oficjalnie ogłaszamy lipiec miesiącem szparagów w Body Hero! Dla nas to warzywa idealne - pyszne, chrupiące oraz super zdrowe (znajduje się w nich aż 5 razy więcej wartości odżywczych niż w innych warzywach), więc gdy tylko przychodzi na nie sezon, moglibyśmy je jeść na śniadanie, obiad i kolację.
Less waste rządzi - także w kuchni! Im więcej czytamy o diecie roślinnej, tym rzadziej pozwalamy, by cokolwiek się u nas marnowało. Stąd pomysł na sałatkę, w której wykorzystujemy wszystkie części roślin. Często to w tych „niejadalnych” częściach tkwi największe dobro, czyli super zdrowe fitozwiązki!
Tym przepisem chcemy trochę poczarować. A konkretniej to odczarować ziemniaki, które w kontekście diet i zdrowego odżywiania często są przedstawiane jako coś niezdrowego. Niesłusznie!
Nieskromnie przyznajemy, że stworzyliśmy przepis na roślinne lody idealne! Kremowa, gęsta konsystencja przy braku mleka? To możliwe dzięki zblendowanym bananom, których charakterystyczny smak neutralizuje pyszny dodatek masła orzechowego i kakao.
Czasem najlepsze pomysły w kuchni powstają z resztek. Tak właśnie było w przypadku tego połączenia, gdy Bartek zastanawiał się, co zrobić, gdy w lodówce pustki. Groszek z czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę! Kapitalny smak w tym daniu uzupełniają walory odżywcze.
Oboje wychowaliśmy się w domach, w którym troskę i miłość wyrażało się poprzez jedzenie. Miało to swoje plusy i minusy, ale tak czy siak, sentyment do pewnych dań i składników pozostał z nami aż do teraz! Dlatego tak często lubimy wracać do dziecięcych przysmaków i przygotowywać ich zdrowsze wersje, bardziej zgodne ze stylem życia, który aktualnie prowadzimy.
Kanapki bez chleba? Kto to widział! A jednak da się i, co więcej, warto! Nie jesteśmy wrogami pieczywa (w końcu kochamy np. nasz przepyszny chleb gryczany), ale staramy się jeść śniadania białkowo-tłuszczowe i nie łączyć w jednym posiłku białek i węgli. Co za tym idzie - kanapki na śniadanie tylko bez pieczywa.
Jajka nieczęsto goszczą w naszej diecie, ale jak już mamy zaserwować je na śniadanie, to w wydaniu jajek na szpinaku. Zanim jednak trafią na nasze talerze, staramy się wybrać w sklepie te najwłaściwsze dla nas i dla zwierząt, czyli od kur z wolnego wybiegu. Kura żyjąc w dobrych warunkach, w zgodzie ze swoją naturą, da jajka pełne wartości odżywczych, a nie te napakowane chemią.
Za czym po nocach tęsknią osoby na diecie roślinnej? Za sałatką cezar z soczystym kurczakiem! Bartek wymyślił więc jej roślinną wersję - na sałacie rzymskiej, rzecz jasna, i z super zdrowym awokado.
Wiosna kojarzy nam się z wielobarwną przyrodą i to właśnie od niej powinniśmy czerpać inspiracje przy układaniu wiosennego jadłospisu. Nasze vege bowle są pełne kolorowych warzyw jednak nie tylko ze względów estetycznych.
Hot dogi to jedne z tych potraw z wczesnej młodości, które szczególnie sentymentalnie nam się kojarzą. Do tej pory wspominamy jedną z naszych randek, na której to Bartek do filmu zaserwował hot doga z... całej bagietki. Tak, dobrze przeczytaliście. Może dlatego ten obraz pół metrowego hot doga tak nam utkwił w głowach i kiedy któregoś dnia zastanawialiśmy się, co przyrządzić z resztek, wpadliśmy na pomysł batatowego hot doga.
Kremowe, mocno orzechowe Monte to jeden ze smaków naszego dzieciństwa - obok gumy Turbo i Happy Mealów na szkolnych wycieczkach. Teraz stworzyliśmy jego zdrowy odpowiednik! Zawsze, gdy wcina go Fasola, ogarnia nas fala nostalgii i… ulgi, bo to jedno z dań, które potrafi zrobić bez pomocy rodziców - tak prosty jest ten przepis.