Blog

19 maja 2022

Jaja na szpinaku

Czas przygotowania: 10 minut
Po jakim czasie potrawa jest gotowa: od razu
Ilość porcji: jedna porcja
Składniki: warzywa, białko, tłuszcze

Jajka nieczęsto goszczą w naszej diecie, ale jak już mamy zaserwować je na śniadanie, to w wydaniu jajek na szpinaku. Zanim jednak trafią na nasze talerze, staramy się wybrać w sklepie te najwłaściwsze dla nas i dla zwierząt, czyli od kur z wolnego wybiegu. Kura żyjąc w dobrych warunkach, w zgodzie ze swoją naturą, da jajka pełne wartości odżywczych, a nie te napakowane chemią.

Wartość odżywcza jajek

Pisząc o wartości odżywczej jajek, mamy przede wszystkim na myśli:

  • dużą zawartość witamin A, E, D i K oraz tych z grupy B,
  • obecność takich składników mineralnych jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen i miedź,
  • optymalną zawartość tłuszczów, 
  • beta-karoten i luteinę, które chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a których jajka są świetnym źródłem.

Warto pamiętać, że te wszystkie dobrodziejstwa znajdują się w żółtku, dlatego przy przygotowywaniu leniwego śniadania pamiętajcie, żeby go nie ścinać!

 

jaja na szpinaku

Składniki

2 garści szpinaku / 2 jaja* / parmezan / papryczka chili / 1/2 awokado/ oliwa z oliwek** / sól i pieprz

od „szczęśliwych” kur*

lub inny tłuszcz do smażenia**

Zanim zaczniesz

Umyj szpinak, pokroju papryczkę, zetrzyj parmezan.

Przygotuj patelnię.

Krok po kroku

01/ Na małej mocy palnika rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.* 

02/   Na rozgrzaną oliwę wrzuć szpinak, wbij jaja, dodaj paprykę, posyp parmezanem, pieprzem i solą do smaku.

03/   Smaż pod przykryciem przez około…..

04/ Podawaj z połową awokado.**

Smacznego jaja!

Na marginesie

* lub innego tłuszczu do smażenia

** opcjonalnie

Przepisy , , , , , , , , , , , , ,
Koszyk
Twój koszyk