Czas przygotowania: 10 minut
Po jakim czasie potrawa jest gotowa: od razu
Ilość porcji: jedna porcja
Składniki: warzywa, białko, tłuszcze
Jajka nieczęsto goszczą w naszej diecie, ale jak już mamy zaserwować je na śniadanie, to w wydaniu jajek na szpinaku. Zanim jednak trafią na nasze talerze, staramy się wybrać w sklepie te najwłaściwsze dla nas i dla zwierząt, czyli od kur z wolnego wybiegu. Kura żyjąc w dobrych warunkach, w zgodzie ze swoją naturą, da jajka pełne wartości odżywczych, a nie te napakowane chemią.
Wartość odżywcza jajek
Pisząc o wartości odżywczej jajek, mamy przede wszystkim na myśli:
- dużą zawartość witamin A, E, D i K oraz tych z grupy B,
- obecność takich składników mineralnych jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen i miedź,
- optymalną zawartość tłuszczów,
- beta-karoten i luteinę, które chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a których jajka są świetnym źródłem.
Warto pamiętać, że te wszystkie dobrodziejstwa znajdują się w żółtku, dlatego przy przygotowywaniu leniwego śniadania pamiętajcie, żeby go nie ścinać!
Składniki
2 garści szpinaku / 2 jaja* / parmezan / papryczka chili / 1/2 awokado/ oliwa z oliwek** / sól i pieprz
od „szczęśliwych” kur*
lub inny tłuszcz do smażenia**
Zanim zaczniesz
Umyj szpinak, pokroju papryczkę, zetrzyj parmezan.
Przygotuj patelnię.
Krok po kroku
01/ Na małej mocy palnika rozgrzej patelnie z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.*
02/ Na rozgrzaną oliwę wrzuć szpinak, wbij jaja, dodaj paprykę, posyp parmezanem, pieprzem i solą do smaku.
03/ Smaż pod przykryciem przez około…..
04/ Podawaj z połową awokado.**
Smacznego jaja!
Na marginesie
* lub innego tłuszczu do smażenia
** opcjonalnie