Blog

19 maja 2022

Pizza na cieście z mąki ryżowej

Czas przygotowania: 2 dni na zakwas + 1 godzina przygotowania
Po jakim czasie potrawa jest gotowa: od razu
Ilość porcji: dla trzech osób
Składniki: warzywa, węglowodany

Pizza na cieście z mąki ryżowej. Radość dla tych, którzy wiedzą co to nietolerancja  glutenu. @trenerblaszczyk wie, dlatego eksperymentuje i szuka rozwiązań gluten free. Tak powstał przepis na to ciasto na pizzę.

Na początek trzeba uzbroić się w cierpliwość (warto), przygotowanie ciasta wymaga dwóch dni.  Jest ono bez drożdży dlatego potrzebny jest inny proces fermentacji, aby było zwarte, ale pulchne. Bartek postawił na zakwas. 

Składniki

Zakwas

20 łyżek mąki ryżowej*

2 łyżki wody z ogórków kiszonych**

300-400 ml wody

łyżka cukru kokosowego***

może być też mąka gryczana (obie dostępne w Lidl)*

nie kwaszonych (to ważne ze względu na bakterie, które wytwarzają się w procesie kiszenia)**

z braku laku może być zwykły ;)***

Ciasto

10 łyżek  mąki ryżowej*

zakwas (całość)

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

gryczanej*

Sos*

4 pomidory (średniej wielkości)

4-5 ząbków czosnku

bazylia

sól

pieprz

Dodatki**

Niech poniesie Cię fantazja smaku ;)*

U nas*

1/2 papryki zielonej

1/2 papryki czerwonej

opakowanie ruccoli

opakowanie mini pieczarek

3/4 opakowania parmezanu długodojrzewającego**

fajnie podkreśla smak, do kupienia w Lidl**

Dwa dni wcześniej nastaw zakwas.

01/ Wszystkie składniki włóż do słoika (pojemność 1,8-2l), mieszaj dolewając powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

02/ Zamknij i odstaw na dwa dni w ciepłe i ciemne miejsce*

my zamknęliśmy w górnej szafce w kuchni :D*

Zanim zaczniesz

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj dodatki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (termoobieg, grzanie góra i dół).

Krok po kroku

01/ Do słoika dodaj resztę mąki, aby trochę zgęścić ciasto, oliwę oraz sól do smaku. Wymieszaj. Ciasto ma płynną konsystencję.

02/ Przelej do słoika. Zakręć. Włóż do lodówki. 03/ Czekaj aż syrop stężeje i zrobi się gęsty.

03/ Wylej ciasto na blachę, rozprowadź równomiernie, uderz blachą kilka razy o blat dla pozbycia się powietrza. Wstaw do nagrzanego piekarnika  i piecz przez 15-20 minut (do lekkiego zarumienienia).

04/ Na wstępnie wypieczonym cieście rozprowadź sos, rozłóż dodatki, dodaj ser i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut (do rozpuszczenia sera).

Na marginesie

* nie masz czasu na sos? Użyj przecieru pomidorowego.

** u nas bez dodatków mięsnych dla lepszego trawienia

kolacja, Przepisy, tłuszcze, węglowodany , ,

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Koszyk
Twój koszyk